По света

XVIII Международен музикален фестивал "Джордже Енеску" - Букурещ

Истински музикални празници

XVIII Международен музикален фестивал "Джордже Енеску" - Букурещ


◊ СЪБИТИЕТО

Започна Фестивалът "Енеску".
В момента Букурещ е музикалната столица на Европа

                             
Ако Сибиу (Херманщадт) е културната столица на Европа за 2007, то Букурещ е музикалната - за месец септември.

Наистина впечатляващ е мащабът на този най-голям и най-сериозен форум на Евтерпа в Източна Европа. В продължение на 23 дни с по три концерта дневно и с филиални издания в големите градове на страната: Клуж, Яш, Брашов, Сибиу и Темишоара, с огромен брой румънски и чужди участници от световна класа.


◊ ФЕСТИВАЛЪТ ТАЗИ ГОДИНА

Новото издание започна на 1 септември с близо четиричасова оперна гала, в обновената и с чудесна акустика Сала Палатулуй (4500 места – продадени, и без пропуски за официалните лица, с няколкостотин правостоящи!), на която се представиха 13 румънски певци, които живеят и работят в чужбина. Всички те – възпитаници на голямата румънска вокална школа, една от водещите в момента в света, отлични вокалисти и музиканти с един труден класически репертоар (Моцарт, Верди, Доницети, Росини, Пучини, Джордано, Масне, Чилеа).

Концертът бе подготвен и конфериран от директора на фестивала – Йоан Холендер, родения в Темишоара, интендант на Виенската щатс опера, който наследи на този пост в Букурещ Йехуди Менухин. Музикалният съпровод осъществи на изключително професионално равнище (без нито едно разклащане, разминаване или фалшив тон!) превъзходният оркестър на Букурещката опера под диригентството на Георге Костин от Темишоарската филхармония.

Наистина невъзможно е да се отделят върховите изяви на този концерт-маратон, предаван пряко по Първата национална телевизионна програма, ТВ канала „Култура – Букурещ” и три от радиопрограмите – едната е само за класическа музика и носи името на „Джордже Енеску” (!) на Радио Букурещ, защото всички те бяха върхови!  

Бих искал да спомена само едно име - на прекрасното лирико-колоратурно сопрано Елена Мошук, която през този сезон пя на премиерата на „Травиата” в Скалата, певица с големи възможности, сценично очарование и бъдеще.


◊ ИЗ АФИША

И този път любителите на музиката в северната ни съседка ще имат щастието да чуят на живо големи оркестри: Дрезденската филхармония с Националния хор на Испания, Мюнхенската филхармония, Ротердамската филхармония, Филхармонията на Осло, Еуропа Галанте от Венеция с виолин–виртуоза Фабио Бионди, Камерата Лизи от Италия, Лондонския симфоничен оркестър със Сър Колин Дейвис...

Сред диригентите четем имената на: Рафаел де Бургос,  Лорънс Форстър, Мишел Пласон, Валери Гергиев, Марк Маст, Юка Пека Сарасате, Алберто Лизи, Пол Голдуин и редица други първокласни майстори на палката.

Немалко са и солистите-звезди: Максим Венгеров, Виктория Муллова, Аманда Форсайт, Пинкас Цукерман, Кристоф Ешенбах, Марта Аргерич, Нелсън Фрайър, Жан Клод Ванден Айнден, Мъри Перайя от инструменталистите, Хосе Кура, Анджела Георгиу, Леонтина Вадува от певците...

В „Травиата” ще се представи и най-добрият български баритон Владимир Стоянов, който е сред водещите Вердиеви гласове днес в Италия. За съжаление, това ще бъде единственото участие на български музикант на този световен форум...

Това, разбира се, не са всички големи имена на гостите от странство. Много са и първостепенните румънски артисти: Кристиан Мандял, Хора Андрееску, Корнел Трайлеску, Марин Константин, Ливиу Данчану, Николае Илиеску – от диригентите, Кристина Ангелеску, Виничиу Морояну от инструменталистите, Щефан Игнат, Кармен Опришану, Челия Костя, Александру Агаки, Николета Арделян от певците...

В програмата ще вземат участие и всички водещи румънски оркестрови, хорови и камерни състави, като се започне от филхармониите на Букурещ, Яш, Клуж, Сибиу и Темишоара и се стигне до прочутите хор „Мадригал”, квартета „Вочес”, Радиооркестъра, Радиохора, капелите „Трансилвания” и „Молдова”, балетните трупи на столицата и другите големи центрове, водещите камерни певци и инструменталисти.

В рамките на фестивала ще се състои и международният конкурс, носещ името на великия Енеску. В тазгодишното издание ще се състезават 46 пианисти, 44 цигулари и 119 композитори от цял свят. Този конкурс е сред най-трудните в света и досега ние имаме само един лауреат – певицата Евелина Стоицева през далечната 1964.

Ще прозвучат 144 опуса от румънски автори (!), сред които 32 пиеси на великия Енеску и ред премиерни изпълнения на нова румънска музика.

За фестивала са поканени 140 румънски журналисти и критици и 30 техни колеги от Европа и Америка, с ангажимента да го отразят. Организатори тук са не само културното министерство, импресарската дирекция Артексим и Съюза на композиторите, но и цялото правителство, което се е ангажирало с фестивала. Бюджетът е в милиони долари – от държавата, големите банки, застрахователи, фирми и частни бизнесмени. В Румъния, все пак, няма явления от рода на Слави, Азис и Глория...

Пиша за трети път за този фестивал и винаги правя  малък паралел с нашите и главно със Софийски музикални седмици, който слиза все по-надолу. Разбира се, по вина на нашето много „загрижено” за българската музикална култура правителство. Този път ще го спестя. Фактите говорят сами, но ще спомена само два: нашата БНТ упорито не представя и предава Седмиците, а може би има право – на едно от последните й издания гостува... самодейната оперета на Пазарджик.

Русе - Букурещ
Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
07.09.2007 г. 16:00
Посетено:
1517
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/4435-xviii-mezhdunaroden-muzikalen-festival-dzhordzhe-enesku-bukuresht