По света

Учениците на НУФИ "Ф. Кутев", гр. Котел представиха България на фолклорни фестивали във Франция и Испания

Танцов ансамбъл "Балканика" на турне във Франция и Испания

Учениците на НУФИ "Ф. Кутев", гр. Котел представиха България на фолклорни фестивали във Франция и Испания


◊ СЪБИТИЕТО

В гр. Еспелете - Южна Франция се проведе XI Международен фестивал на детските фолклорни състави.

Във фестивала взеха участие танцьори на възраст от 5 до 15 години, представители на страните Армения, Башкирия, Коста Рика, Полша, Словакия...

България беше представена единствено от танцов ансамбъл ”Балканика” при НУФИ ”Ф. Кутев” с ръководител Йовчо Георгиев. Съставът
беше най-младият участник във фестивала.


ПОВЕЧЕ ЗА АНСАМБЪЛ "БАЛКАНИКА"

Танцовият ансамбъл е създаден през учебната 2006/2007 г. Състои от 25 участника. В състава му влизат ученици от VIII клас на Националното училище за фолклорни изкуства "Ф. Кутев" - гр. Котел.

Главната и приоритетна задача на ансамбъл „Балканика” е да съхранява националното фолклорно богатство и автентичните български традиции. Програмата на състава включва танци от всички етнографски области на България.

Възпитаниците на първото на Балканите училище за фолклор се представиха отлично и заслужиха най-топлите и бурни аплодисменти на възторжената публика. Освен диплома и много предметни награди ансамбълът получи и интересни покани за участия в чужбина.


◊ И ОЩЕ ИЗЯВИ

Гости на фестивала в гр. Еспелете бяха и организаторите на XI фолклорен фестивал в гр. Ирун – Испания, които останаха впечатлени от изпълнението на ансамбъла.

След кратки преговори Ансамбъл "Балканика" получи покана да участва във фестивала в гр. Ирун. Там танцьорите се докоснаха до фолклора на други страни – Украйна, Перу, Башкирия и Испания. ТА ”Балканика” представи българските танци в 4 фестивални вечери – концерти в градовете Ирун, Зарауц, Лесака и Зумая. Освен изявите на сцена, групата от НУФИ ”Ф. Кутев”, гр. Котел има възможността да разгледа красотите на Страната на баските, френската Ревиера, Монте Карло, да се наслади на гълъбите на площад “Сан Марко” във Венеция.

Но вероятно най-красивото, което ще запазят децата от участията си в двата фестивала, ще бъде споменът за бурните аплодисменти, с които местната публика и българите, живеещи и работещи там, ги посрещнаха и изпратиха.

Автор: Таня Георгиева
05.09.2007 г. 21:39
Посетено: 1682
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/4426-uchenitsite-na-nufi-f-kutev-gr-kotel-predstaviha-balgariya-na-folklorni-festivali-vav-frantsiya-i-ispaniya