По света

Художникът Нено Белчев представи селекция от български видео арт творби във Франция

Българското изкуство по света

Художникът Нено Белчев представи селекция от български видео арт творби във Франция


◊ СЪБИТИЕТО

Художникът Нено Белчев, в качеството си на куратор, представи български видео арт творби в Санте Фуа ла Гранде и Бордо във Франция

• Представянето бе по покана на двете неправителствени организации Les Ouvriers du Chai – базирана в Санте Фуа ла Гранде и Espase 29 намираща се в Бордо и
. с активното съдействие на независимия куратор Светлозар Симеонов, работещ в Страсбург.

• Събитието в Санте Фуа ла Гранде и Бордо бе осъществено с финансовата подкрепа на Европейската културна фондация.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Целта на посещението на Нено Белчев, реализирано за периода от 22 до 28 юли 2007, бе да запознае публиката в югозападна Франция с българския видео арт и да развие сътрудничеството между творци и арт професионалисти в сферата на културата и изкуството. Той споделя: „България и българското изкуство, в частност, са все още слабо познати в Западна Европа, както споделиха и зрителите, присъствали на представянията в Санте Фуа ла Гранде и Бордо. За съжаление малко от тях знаеха къде изобщо се намира България.”

Програмата, селектирана от Нено Белчев, бе съставена от две части – основна част от видео арт творби и втора от видео документации на акции, пърформанси и видео инсталации. Сред по-известните представени автори са Цветан Кръстев, Красимир Терзиев, Надежда Олег-Ляхова, Аделина Попнеделева, Явор Цанев, Валери Чакалов, Виктор Петков и др.

Програмата, както и съкратен текст на лекцията, могат да бъдат изтеглени от сайта на
Espase 29.

Част от представените видеа, бяха любезно предоставени с разрешение за тяхното излъчване от художничката Аделина Попнеделева, която е инициатор на състоялия се преди близо година проект „10 години видео арт в България”. Тези видеа са една малка част от селекцията на въпросния проект, чиято цел е именно популяризиране на българското изкуство по света.

• Нено Белчев и организаторите от френска страна изказват благодарност на Аделина Попнеделева за предоставянето и разрешението за излъчване на видео творбите.

„Както в Санте Фуа ла Гранде публиката от около 40-50 човека, така и публиката в Бордо, изрази удовлетворение от представената програма и бурно адмирираше всяка представена творба с ръкопляскане, тропане и свиркане, а полицаите, които се опитват да арестуват Иван Мудов в „Трафик контрол”, бяха освиркани и замеряни с предмети.

Les Ouvriers du Chai е комуна на художници, музиканти и други творци с крайно леви убеждения, където не се робува на общоприетите правила и норми на поведение. Дните, прекарани във Франция, разрушиха представата ми за французите, като за студени хора, отдадени на шовинистични настроения. Хората, с които се срещнах, бяха изключително топли и сърдечни, много близки да нашия балкански мироглед. Широко скроени творци, готови да приемат друго разбиране за изкуството.”
, споделя Нено Белчев.


◊ АНОНС

Като продължение на въпросното сътрудничество е предстоящата визита през август месец в България на Ан-Карин Пере, президент на Espace 29, чиято визита има за цел срещи и контакти с български творци.
Автор:
Павлина Младенова, Нено Белчев
Публикация:
11.08.2007 г. 16:38
Посетено:
1186
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/4378-hudozhnikat-neno-belchev-predstavi-selektsiya-ot-balgarski-video-art-tvorbi-vav-frantsiya