По света

Литературен клуб "Следа" гостува в Прилеп

Македония 2007

◊ СЪБИТИЕТО

От 6 до 8 юли 2007 представители на пловдивския литературен клуб „Следа” и на тамошните невиждащи есперантисти гостуваха за втори път на своите приятели от Прилеп. Градът през тази година е обявен за културна столица на Македония и в него правят своя летен гастрол хиляди дейци на културата от Македония и гости от целия свят.

Пред домакините и пред представителите на общината и местните електронни медии Стефка Стойчева, Здравко Лекишев, Данчо Данчев и Ангел Сотиров представиха свои творби. Ангел Сотиров и Велик Атанасов декламираха стихове и на есперанто.

От домакините Цветанка Григорова представи свои стихове, а Олга Трпческа - творби от големите македонски поети Кочо Рацин и Блаже Конески.

Председателят на прилепското дружество на слепите Спиро Трпчески рецитира произведения от Христо Ботев и други български автори.

Гостите бяха поздравени лично от кмета на града г-н Мариан Ристески, който сподели, че Прилеп е побратимен с Асеновград. Бранко Нешкоски – координатор в общината за прилепското културно лято, разказа за историята на Прилеп, за неговите забележителности за културните прояви, течащи тези дни в града.

За местната телевизия и радио интервюта от гостите дадоха Велик Атанасов (председател на пловдивската регионална организация на слепите), Данчо Данчев и Ангел Сотиров - от гостите, а от домакините – Спиро Трпчески и Бранко Нешкоски.


◊ ОЩЕ ОТ СРЕЩАТА

В Струга председателят Жарко Селкоски и подпредседателят Мусли Паязити на Македонския съюз на слепите дадоха делови обяд на българската делегация и техните прилепски придружители.

Посетен бе манастира „Св. Архангел Михаил” в околностите на Прилеп, а също Охрид и Пантеона до Крушево. Незабравими вероятно за цял живот ще останат преживяванията на българската група в моторницата ”Охридия” по Охридското езеро.

Към нашата делегация през цялото време на своето пребиваване беше проявено много голямо внимание. Тя беше обградена навсякъде с прочутото македонско гостоприемство, топлота и непринуденост. Направихме си десетки снимки и най-честият призив на нашите домакини беше „дайте да се сликаме!”. И на раздяла нашите прилепски приятели ни обсипаха с подаръци и благопожелания за нови срещи.

Автор:
Ангел Сотиров
Публикация:
30.07.2007 г. 19:07
Посетено:
1008
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/4348-literaturen-klub-sleda-gostuva-v-prilep