По света

Номад на четири континента, нов роман на Илия Троянов

Портрет и пътепис – по следите на сър Ричард Франсис Бъртън

◊ СЪБИТИЕТО

Франкфуртското издателство “Айхборн” пусна от печат романа на Илия Троянов Номад на четири континента.

Портрет и пътепис – в последната си книга Троянов отново се връща към британския пътешественик и ексцентрик от 19. век Ричард Франсис Бъртън.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Романът излиза в изисканата библиофилска поредица на Ханс-Магнус Енценсбергер и Франц Грено Die andere Bibliothek и представлява своеборазно продължение на предишната книга на Троянов, бестселъра Събирачът на светове, който получи вече няколко авторитетни германски литературни отличия, включително наградата на Лайпцигския панаир на книгата за 2006 г.
 
Номад на четири континента. По следите на сър Ричард Франсис Бъртън обединява извадки от многобройните съчинения на Бъртън с описания и преживявания на Троянов по време на странстванията му в Индия, Арабия, Африка и Северна Америка по стъпките на неговия герой. Писателят обобщава проучванията си в един вид литературен репортаж за живота на британския пътешественик и хвърля мост между днешното време и епохата на Бъртън. Историзира енигматичната фигура на този странник, авантюрист, офицер, дипломат, антрополог, географ, шпионин, разказвач, преводач и поет, учен-лаик, археолог, златотърсач, изкусен фехтовчик, агностик, сатирик, еретик, провокатор, просветител и същевременно дълбоко модерен, търсещ и съмняващ се човек. 
 
Идеята за книгата дължи на Ханс-Магнус Енценсбергер, споделя Троянов в интервю за Северно-германското радио NDR:

Енценсбергер с право смяташе, че преживяванията ми не са намерили място в историческия роман. Защо не представиш Бъртън с откъси от неговите произведения и успоредно с това да разкажеш за своите пътувания по неговите стъпки, подхвърли ми той. Един вид портрет на Бъртън като автор и същевременно исторически мост, който позволява сравнение между онова, което е било преди 150 години, и онова, което е днес.
 
Преходите между разказите на Траянов и оригиналните текстове на Бъртън са изградени с тънък усет; почти неуловими, те като че ли заличават дистанцията във времето и създават впечатление, че преживяванията на двамата иначе тъй различни автори тясно се преплитат. Графично двата вида текстове са отчетливо маркирани: тези на Траянов са отпечатани с черен шрифт, на Бъртън – със зелен шрифт, за заглавията на главите е използван златен шрифт. Изящното художествено оформление, дело на Франц Грено, на свой ред превръща книгата в необикновено естетическо преживяване. Книга, която предлага на читателя и също тъй необикновено пътешествие:

Опитвам се да внуша, че съществува форма на пътуване, която твърде често практикуваме и която се състои не в нещо друго, а във вкусване на света, света като студен бюфет... Истинското пътуване е развитие, промяна, път към себе си.
 
Изданието Номад на четири континента беше представено в редица германски медии; NDR, Западногерманското радио WDR, Южногерманското радио SWR и Дойчландрадио му отделиха в програмите си специални предавания. С положителна рецензия го отбеляза и австрийският всекидневник “Винер цайтунг”. След неотдавнашната презентация в дома на литературата в Хамбург предстоят литературни четения на Троянов във Франкфурт, Вюрцбург, Лудвигсбург, Дармщадт и други германски градове.
Автор:
Бисерка Рачева
Публикация:
04.07.2007 г. 10:04
Посетено:
1051
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/4238-nomad-na-chetiri-kontinenta-nov-roman-na-iliya-troyanov