По света

Документа 12 отвори врати

Най-голямото изложение на съвременното изкуство в света

◊ СЪБИТИЕТО

Поредицата мега-изложби, предстоящи това лято в Европа, откри 12-то издание на Документа – най-голямото изложение на съвременното изкуство в света.

От 16 юни до 23 септември в германския град Касел се представят 108 художници и 500 експонати.



◊ ПОВЕЧЕ

Инсталации от Бенин, абстрактна живопис от Бразилия, видеоизкуство от Тайван, танцови пърформанси от Ню Йорк, както и безброй съпътстващи прояви – лекции, прожекции, дискусии, публикации. 12-та Документа е водена от стремежа да се превърне в подтик към публиката – подтик да култивира свое отношение към творбите и да се възползва от креативния им стимул, това заяви художественият директор Рогер Мартин Бюргел преди откриването.

През 100-те дни на изложбата в Касел се очакват над 650 хиляди посетители. Тазгодишният й бюджет е 23 милиона евро.
 
Три дни преди официалното откриване Документа беше представена на журналисти и експерти. В германските медии вече се появиха първите отзиви и както е станало междувременно почти традиция за Документа, реакциите варират между възторга и разочарованието. Без особени събития и все пак чудесно. Този път това не е спектакъл, нито платформа за дискурси, а просто – пространство за изкуството, пространство, в което посетителят възприема изкуството и усеща, че то притежава друга сила, отбелязва Франкфуртер алгемайне цайтунг. Документа 12 не е най-успешното досега издание, но все пак си заслужава да се види, смята наблюдателят на Зюддойче цайтунг.
 
Сред онова, което заслужава да се види и вероятно ще се окаже сред най-дискутираните изложбени експонати, е например инсталацията на хърватската художничка Стена Ивекович – поле от червени макове, алюзия за войнишките гробове във войната в Югославия. Или пък, уютното пространство на бразилеца Рикардо Басбаум, оформено от изкуствената трева на футболно игрище и трибуна с железни решетки, под която са поставени възглавнички и телевизионни екрани, прожектиращи оригинална видеоинсталация на художника. “Политическата въртележка” на Андреас Зикман от Германия пък представя картонени фигури, въртящи се около статуята на кайзер Фридрих Втори и изобразяващи сцени и лица от световната и локалната политика – механичността като един вид деконструкция.

Със символичното си значение впечатлява странната фигура на препарирана жирафа в работата на австриеца Петер Фридл, озаглавена “Броуни” – жирафата е обитавала някога единствената зоологическа градина в Палестина, унищожена по време на израелски бомбардировки.

След Кристо през 1972 г., за пръв на Документа отново се представя български художник – Недко Солаков участва с инсталацията си “Строго секретно” и серията рисунки “Страхове”. И за пръв път в историята на Документа наред със съвременно изкуство, в Касел този път присъстват и някои от големите му предшественици – представители на класическия модернизъм като Герхард Рихтер, Джеймс Колман, Паул Кле, Мане. Старото изкуство ни изглежда винаги тъй понятно. Че и то е било преди съвременно и всъщност не е толкова отдалечено от нас, колкото обикновено си мислим, е много важно. Това помага на публиката, коментира кураторката на Документа 12 Рут Ноак. Като улеснение или ориентир за публиката би трябвало да се разглеждат и избраните от кураторите лайтмотиви: новото и старото, ранимостта и застрашеността на човешкия живот, естетическият опит като алтернатива.
 
Първата Документа е организирана през 1955 г. по идея на каселския художник проф. Арнолд Боде и изкуствоведа Вернер Хафтман и много скоро се превръща в забележителен световен форум на съвременното изкуство. Изложбата се провежда на всеки пет години, всяко поредно издание има свой художествен директор, избиран от международно журо. Изложбеното пространство на Документа първоначално е само реставрираната сграда на т.нар. “Фридерицианум”, междувременно включва разнообразни павилиони, близки паркове и централната част на град Касел.
Автор:
БР
Публикация:
16.06.2007 г. 15:04
Етикети:
Посетено:
671
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/4151-dokumenta-12-otvori-vrati