По света

Владислав Христов с отличие на Международния конкурс за хайку „Oi Ocha Shinhaiku”

В 35-ото издание на престижния конкурс са участвали 30 629 автори от 59 държави.

Владислав Христов с отличие на Международния конкурс за хайку „Oi Ocha Shinhaiku”

Владислав Христов е един от отличените автори на Международния хайку конкурс „Oi Ocha Shinhaiku” провеждащ се ежегодно в Токио, Япония. В 35-тото издание на престижния конкурс са участвали 30 629 автори на хайку от 59 държави.

Стихотворението на Владислав Христов е сред отличените със специалната награда за високо качество „Merit Award”:

first chrysanthemum
her shadow touches
the neighbor's fence

първа хризантема
сянката ѝ докосва
оградата на съседа

Организатор на конкурса е „Ito En” -  японска мултинационална компания за напитки, основана през 1966г., специализирана в производството, разпространението и продажбите на чай. „Ito En” е най-големият дистрибутор на зелен чай в Япония. Групата „Ito En” включва дъщерни дружества, базирани в Япония, Индонезия, САЩ, Германия, Австралия и Китай.

Победителите в конкурса печелят диплома, парични и предметни награди. 2000 избрани хайку участвали в тазгодишното издание ще бъдат отпечатани на чаени опаковки и разпространени по всички краища на света.

Повече за журито на конкурса:

Цунехико Хошино - хайку поет. Представител на поетичното общество „Десет”, почетен професор на университета Уаседа и съветник на Асоциацията на хайку поетите в Япония. Хошино е публикувал поредица от сборници с хайку, включително заглавията „Rendako“, „Bakushu“, „Kantan“ и „Kanbare“, както и коментари на английски хайку под заглавия като „Haiku to Haiku no Sekai“ ( Хайку и света на хайку ) и „Sekai wo Nomikomu Shikei“ (Хайку – поетичният стил, завладяващ света). Носител е на наградата за критика на Асоциацията на хайку поетите в Япония.

Артур Бинард – хайку поет. Учи английска литература в Colgate University, САЩ. След дипломирането си през 1990 г. се премества в Япония и започва да пише стихове на японски. Неговата стихосбирка „Tsuriagetewa“ спечелва наградата Chuya Nakahara, а „Nihongo Pokori Pokori“ е отличена с наградата за есе на Kodansha. През 2017 г. Артур Бинард получава почетно отличие като част от наградата Tsubouchi Shoyo на университета Уаседа.

Всички отличени хайку можете да видите на адрес:

https://itoen-shinhaiku.jp/en/result/

 

 

Автор:
Издателство "Ерго"
Публикация:
11.10.2024 г. 00:21
Етикети:
Посетено:
179
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/39959-vladislav-hristov-s-otlichie-na-mezhdunarodniya-konkurs-za-hayku-oi-ocha-shinhaiku