По света

Български мюзикъл грабна европейска награда изпреварвайки филм от Кан, и сериал, номиниран за „Еми“

Българският фентъзи мюзикъл „Училище за магьосничества“ грабна наградата „Еврокон“ в категория „Най-добро драматично представяне“

Български мюзикъл грабна европейска награда изпреварвайки филм от Кан, и сериал, номиниран за „Еми“

Българският фентъзи мюзикъл „Училище за магьосничества“ грабна наградата „Еврокон“ в Ротердам, Нидерландия в категория „Най-добро драматично представяне“. Номинацията на нашата страна победи при изключително сериозна конкуренция в категорията си.

„Eврокон“ е ежегодният европейски фестивал за фантастика. Традиционно събитието събира най-много представители на фантастичните общности от различни европейски страни. В рамките на фестивала се провеждат множество лекции, работилници, екскурзии, спектакли, кръгли маси и интервюта с известни автори от жанра. Събитието е съпътствано от изложения на фантастична литература и изкуство, а по време на официалното му закриване се връчват Европейските награди за фантастика. Събитието се провежда от 52 години.

„Училище за магьосничества“ остави зад себе си множество впечатляващи номинации като Марс Експрес (Франция), аниме в жанра научна фантастика, попаднало в селекцията на Кан, Blasphemous 2 (Испания), компютърна игра на световно известния разработчик Теам 17, познат на аудиторията в България с поредицата си игри Worms и Добри поличби, сезон 2 (Великобритания), телевизионен сериал, адаптация по романа на Тери Пратчет и Нийл Геймън, с 3 номинации за наградите „Еми“.

Успехът е още по-впечатляващ, тъй като фентъзи мюзикълът се играе от деца и юноши. Сценичната адаптация е на Радост Младенова – Арабаджиева, която е магистър по балетна режисура, хореография и педагогика. Тя е дългогодишна балерина в трупата на държавна опера Стара Загора, както и режисьор хореограф на множество авторски мюзикъли "от деца за деца". В спектакъла участват над 64 деца от трите школи на нейната Детско-юношеска студия за сценични изкуства „Allegra - актьорско майсторство, балетна и вокална. За спектакъла са ушити над 200 костюма, ръчно са изработени над 170 корони, както и приказни декори, които се допълват с 3D визуални ефекти, а четири двуметрови кукли оживяват на сцената, задвижвани от деца. Автор на музиката, песните и звуковите ефекти в спектакъла е Алекс Кюн, с който студията работи отдавна.

Автор на либретото е Никола Райков, който стана известен с първите по рода си „приказки-игри“ и е един от най-популярните и обичани детски писатели на България. Неговите произведения се продават в многохилядни тиражи и е носител на десетки награди. Правата за голяма част от творчеството му са откупени в Китай, а наскоро направи пробив и в САЩ със своята настолна игра „Страната на чудесата“.

Кратко демо от премиерата на мюзикъла можете да видите на: https://www.youtube.com/watch?v=JeMhhq-uEfA

Творческият екип вече работи по следващия си проект за фентъзи мюзикъл и има амбицията той да бъде още по-мащабен и впечатляващ.

 

Автор:
Публикация:
21.08.2024 г. 12:03
Етикети:
Никола РайковРотердам
европейски фестивал за фантастика
категория „Най-добро драматично представяне“
Детско-юношеска студия за сценични изкуства „Allegra"
награда „Еврокон“
Алекс Кюн
фентъзи мюзикъл „Училище за магьосничества“
Посетено:
276
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/39673-balgarski-myuzikal-grabna-evropeyska-nagrada-izprevarvayki-film-ot-kan-i-serial-nominiran-za-emi