По света

Лондон аплодира Школата Кабаиванска

Артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска в НБУ завладяха публиката с таланта си на емоционален концерт Serata Belcanto

Лондон аплодира Школата Кабаиванска 

Артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска в НБУ завладяха публиката на Бритън Тиътър с таланта си на емоционален концерт Serata Belcanto в Кралския колеж по музика на 25 май.

Александрина Михайлова, Вероника Симеони, Джузепе Инфантино и Хе Канг, в акомпанимент на пианистката Боряна Ламбрева, представиха арии и ансамбли от произведения на Росини, Доницети, Верди, Сен-Санс, Пучини, Чилеа и Джордано пред лондонската публика и спечелиха нейния бурен възторг.

Приветствия към публиката поднесоха д-р Георги Текев, Изпълнителен директор на НБУ и партньор на Кабаиванска в нейните образователни и артистични проекти, Министърът на културата на република България Найден Тодоров, който благодари на НБУ за изключителния модел за образование и култура, създаден чрез Майсторският клас на Райна Кабаиванска в НБУ и Н. Пр. Тихомир Стойчев Посланик на България в Лондон.

Инициативата за събитието е на директора на Българския културен институт в Лондон Светла Дионисиева, съвместно с Нов български университет. Сред публиката в препълнената зала бяха представители на дипломатическия корпус, ръководството на Кралския колеж по музика, мениджмънта на Кралската опера Ковънт Гардън, членове на българската диаспора в Лондон, представители на лондонския артистичен свят, сред които изпъкваше и британската поп звезда Емили Санде.

Награди за популяризирането на българската култура по света на Министерството на културата бяха връчени на българското сопрано Александрина Михайлова и британската издателка Сюзън Къртис.

Райна Кабаиванска ще пристигне в София през септември за серия събития от „Годината на Райна Кабаиванска“ и за своя XXIV Международен майсторски клас с Нов български университет. Записването на кандидатите вече е в ход на сайта на НБУ. Прослушването ще е на 12 и 13 септември в Софийската опера и балет.

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
01.06.2024 г. 18:09
Посетено:
153
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/39299-london-aplodira-shkolata-kabaivanska