По света

Българите във Виена пяха с Марио Николов „Хубава си, моя горо“ на галаконцерта в Музикферайн

На 25 май звезди на българската и австрийската музикална сцена обединиха таланта си и изградиха впечатляващ културен мост между двете страни, доказвайки за пореден път, че изкуството е най-красивият и емоционален език, за който не съществуват граници

Българите във Виена пяха с Марио Николов „Хубава си, моя горо“ на галаконцерта в Музикферайн

На 25 май в зала „Брамс“ на световноизвестната Музикферайн, звезди на българската и австрийската музикална сцена обединиха таланта си и изградиха впечатляващ културен мост между двете страни, доказвайки за пореден път, че изкуството е най-красивият и емоционален език, за който не съществуват граници.

Галаконцертът на българската музика и култура бе организиран по великолепен начин от пианистката Донка Ангъчева в партньорство с цигуларката Лидия Байч. „Отдавна искам да покажа и разкажа на австрийската публика за България и нейната история и култура. Мисля, че най-българският празник – 24 май е чудесен повод за това“споделя Донка Ангъчева, Това бе поредният проект от инициативата ѝ „Изкуството продължава да живее“ и имаше своята благотворителна мисия в подкрепа на Фондация „Заедно в час“ и достъпа до образование на всяко българско дете.

Публиката в Музикферайн се наслади на изпълнения на оперните певци Андреас Шагер (тенор), Гюнтер Гройсбьок (бас) и Марио Николов (тенор), музикантите от Софийската, и Виенската филхармония: Вълчан Вълчанов, Даниела Иванова, Себастиан Бру. Сред изпълнителите бяха Недялко Недялков (кавал), виолончелистаката Теодора Митова, Шантал Рамона вайт (флейта) и разбира се Донка Ангъчева и Лидия Байч, поп певците Владимир Ампов-Графа, Мария Илиева и Цезар Симпсън.

Емоционален и много красив бе моментът, когато българите в публиката запяха „Хубава си, моя горо“ заедно с тенора Марио Николов, само няколко акорда след началото. „Огромно удоволствие бе да изпълня тази красива българска песен, превърнала се в химн на духовността, в нов, специално създаден аранжимент от композитора Георги Андреев, заедно с брилянтната пианистка Донка Ангъчева и прекрасните музиканти от Vienna Art Nouveau Orchestra, под диригентската палка на Росен Гергов, в сърцето на Виена.“ сподели именитият ни тенор. Сърдечните аплодисменти, с които пълната зала дари изпълнителите не стихваха дълго след края на вълнуващата музикална вечер.

Галаконцертът бе под патронажа на Н.Пр.Десислава Найденова-Господинова, посланик на България в Австрия, а сред официалните гости бе външният министър на Австрия Александър Шаленберг, който не скри възхищението си от събитието в зала „Брамс“ на Музикферайн.

 

 

Автор:
Публикация:
29.05.2024 г. 11:35
Етикети:
инициативаДонка АнгъчеваМарио НиколовВиенагалаконцерт
„Изкуството продължава да живее“
Лидия Байч
Музикферайн
Посетено:
125
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/39259-balgarite-vav-viena-pyaha-s-mario-nikolov-hubava-si-moya-goro-na-galakontserta-v-muzikferayn