По света

"Графикарт" ще участва в международния панар Art-Thessaloniki от 23 до 26 май 2024 г.

В Солун галерията ще представи непоказвани графични творби на Людмил Георгиев

Галерия Графикарт е българската галерия, която ще участва в седмото издание на Международния панаир за съвременно изкуство Art-Thessaloniki, който ще се проведе от 23 до 26 май 2024 г. в Солун. Арт панаирът се смята за най-динамичното културно събитие в Югоизточна Европа и се организира от агенция TIF-HELEXPO S.A и Пантелис Цацис, основател и арт директор.

Галерия Графикарт ще се представи с непоказвани досега графични листи на изявения български художник Людмил Георгиев. Той се смята за експериментатора на българската графика и умението му да борави с графичната преса му позволява да използва различни материали за своите творби. Този път публиката ще види неговите отпечатъци върху автомобилно стъкло, материал, с който той работи от няколко години и е като запазена негова територия. Светът в графиките на Людмил Георгиев е загадъчен, пълен с неочаквани Видения, а сега е и експлозия от цветове. Художникът ни води в необичайни посоки, измерения, места, тръгнали от неговата емоция и разум. Визуално примамливи, без да бъдат ясни докрай като време, пространство, предметност, неговите творби разказват истории, споделят с нас един човешки спомен, извикват сетивни усещания, но разчитат и на интелектуалния ни опит. Като в съновидение - те са неуловими образи.

В тазгодишния панаир на съвременното изкуство в Солун се очаква да участват над 30 галерии и над 35 индивидуални артисти. Целта на Art-Thessaloniki е да събере на едно място художници, брокери на изкуство и колекционери. Очаква се по време на арт събитието да пристигнат колекционери от Балканите, тюркските държави, Русия, Китай, САЩ и др., както и множество ценители на съвременно изкуство, които ще открият нови творци и ще имат възможност да общуват с професионалисти от бранша.

Галерия Графикарт е създадена през 2018 г. като единственото арт пространство за изложби и събития с фокус графичното изкуство, в което се показват творбите както на утвърдени графици, така и на млади творци. От откриването на галерията до сега в залите й са показвани графики на именити български и международни графици като Зураб Церетели, Васил Колев, Бранко Николов, Веселин Дамянов-Вес, Емануела Ковач, Людмил Георгиев, Захари Каменов, Онник Камафилян, Милена Максимович и Симонида Радонич, Юлий Минчев, Владимир Чукич, Петър Лазаров и много други.

 

Автор:
Радосвета Чобанова
Публикация:
21.05.2024 г. 13:42
Етикети:
СолунЛюдмил ГеоргиевграфикаГалерия Графикарт
Art-Thessaloniki
панаир на съвременното изкуство
Посетено:
351
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/39208-grafikart-shte-uchastva-v-mezhdunarodniya-panar-art-thessaloniki-ot-23-do-26-may-2024-g