По света

Васко Василев и солисти на Ковънт гардън с концерт На Айфеловата кула в Париж през май

Kласически акустичен концерт на 26 май в Зала „Густав Ефел“ на Айфеловата кула

Васко Василев и солисти на Ковънт гардън с концерт На Айфеловата кула в Париж през май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев, заедно със солисти от оркестъра на Кралската опера „Ковънт гардън“,  ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май т.г., в зала „Густав Ефел“ на Айфеловата кула.

Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от най-светлите български празници - 24 май и да отпразнуват с музика 20-годишнината от създаването на Българския културен институт в Париж. 

„За мен като артист, едно от най-силните вдъхновения за концерт, безспорно е мястото, локацията, залата, града. Когато получих поканата от г-жа Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж, нямах никакво колебание, че ще приема. Остана само да намерим възможна за всички дата.“, сподели Васко Василев.

Четирима от най-добрите солисти в Оркестъра на Кралската опера в Лондон ще свирят заедно с Васко Василев в бутиковата концертна зала на Айфеловата кула, която разкрива и изключителна гледка към града от първия етаж на вечния символ на френската столица. Това са  Флоранс Гарел (цигулка),  Каору Ямада (цигулка), Матю Кетъл (виола), Гундула Лайтнер (виолончело). В програмата на концерта се включени произведения на Вивалди, Бизе, Брамс, Сарасате, Сен- Санс. За концерта в Париж, българският цигулар ще пристигне от Япония, където има предвидени участия.  

 Концертът на Васко Василев и солистите на Кралската опера е продукция на Българския културен институт в Париж и  ще отбележи 20-годишнината от основаването му във френската столица. От 2004 година насам, галерията му е място за срещи на приятели на  българската култура от различни страни , а мисията му е да подкрепя и развива среда и диалог с международна публика, да търси и развива форми за представяне на традициите и съвременното ни изкуство.

За повече информация за събитието: www.ccbulgarie.com.

Десислава Бинева, директор БКИ-Париж, 0033 6 40 366 713.

 

 

Автор:
Десислава Бинева
Публикация:
22.05.2024 г. 15:52
Етикети:
празник24 майконцертВаско ВасилевБългарски културен институт - Париж
Гундула Лайтнер
Матю Кетъл
Каору Ямада
Флоранс Гарел
солисти от оркестъра на Кралската опера „Ковънт гардън“
Посетено:
192
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/39183-vasko-vasilev-i-solisti-na-kovant-gardan-s-kontsert-na-ayfelovata-kula-v-parizh-prez-may