По света

Комисарят на българския павилион Надежда Джакова - на специална среща с Папа Франциск във Венеция

Папа Франциск покани на среща творци, чиито работи са в изследователското поле на правата на човека

Комисарят на българския павилион Надежда Джакова - на специална среща с Папа Франциск във Венеция: 1
Папата - Венецианско биенале
Комисарят на българския павилион Надежда Джакова - на специална среща с Папа Франциск във Венеция: 2
Папата - Венецианско биенале
Комисарят на българския павилион Надежда Джакова - на специална среща с Папа Франциск във Венеция: 5
Инсталацията в Папския павилион
Комисарят на българския павилион Надежда Джакова - на специална среща с Папа Франциск във Венеция: 6
Джудека

Комисарят на Българския павилион Надежда Джакова - на специална среща с Папа Франциск във Венеция

Комисарят на Българския павилион на 60-то Биенале на изкуствата д-р Надежда Джакова беше сред малцината специално поканени от Ватикана за среща с Папа Франциск при неговото посещение на най-големия форум за съвременно изкуство. Тя беше придружена от единия от авторите на проекта “Съседите” - Лилия Топузова, доктор по история и изследовател на комунистическите режими.

Това е исторически момент за римокатолическия свят, защото Папа Франциск е първият папа, посетил Венецианското биенале. Това е и първото му излизане извън Рим след септември миналата година и се следи с огромен интерес. Както съобщава Ватиканският дикастер за култура и образование, визитата на папата е еднодневна и включва както разглеждане на международна изложба на изкуството La Biennale di Venezia 2024, така и посещение в павилиона на Светия престол и изложбата в бившия манастир, сега женски затвор - “Джудека” (Giudecca), намиращ срещу българския павилион.

Озаглавен „С моите очи“, павилионът на Ватикана е посветен на темата за човешките права и хората, живеещи в периферията на обществото. Кураторите Киара Паризи и Бруно Расин са поканили 10 различни художници, които в творбите си разглеждат ежедневния живот на затворниците.

Инсталацията се стреми да привлече вниманието на света към игнорираните, по една или друга причина, и същевременно да насърчи културния диалог. Павилионът на Светия престол приканва зрителя да приеме думите на Папа Франциск буквално, тъй като той кани всеки да погледне другите директно в очите, надниквайки отвъд социалния им статус, за да се срещне с тяхната човечност.

Визитата „ясно демонстрира желанието на Църквата да консолидира плодотворен и близък диалог със света на изкуството и културата“, казва Киара Паризи, цитирана от АФП.

Папа Франциск покани на среща творци, чиито работи са в изследователското поле на правата на човека. Инсталацията на Красимира Буцева, Джулиан Шехирян и Лилия Топузова интерпретира темата за посткомунистическата памет. „Съседите“ изследва премълчаните спомени на оцелели от политическо насилие от времето на социализма в България от 1945 до 1989 г. Използвайки  намерени предмети, видео и звуков дизайн, инсталацията предава  историите на онези, които са преживели българските лагери и затвори.

"Тази среща е огромно признание за България и Българския павилион, на който имам честта да съм комисар, споделя д-р Надежда Джакова и допълва: “Съседите” дава изказ на невидимите, анонимните, маргинализираните. Проектът визуализира спомена, придава му плътност, образ и звук, запечатващ се в паметта на зрителя. Нека видим и чуем тези истории, защото авторитарните режими от миналото застрашават и бъдещето ни.”

“Изкуството е град-убежище за хуманност. Град, който не се подчинява на правилото на насилието и дискриминацията, за да създаде форми на човешка принадлежност, способни да разпознаване, включително, защита и прегръщане на всеки“, бяха думите, с които Папа Франциск се обърна към артистите събрани в църквата “Ла Мадалена” на затвора “Джудека”. Папа прикани всички да си представят свят, в който никое човешко същество не се смята за непознат. "Светът има нужда от артисти. Художниците са част от света, но са призвани да го надхвърлят“, отправи послание той.

Венецианското биенале на изкуствата през 2024 г. носи заглавието „Чужденци навсякъде“ и ще бъде отворено от 20 април до 24 ноември.

.........

Фотокредит за снимките от срещата: Foto © VaticanMedia

 

 

Автор:
Екип на Български павилион на Венецианското биенале
Публикация:
28.04.2024 г. 15:47
Посетено:
179
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/39041-komisaryat-na-balgarskiya-pavilion-nadezhda-dzhakova-na-spetsialna-sreshta-s-papa-frantsisk-vav-venetsiya