По света

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт в Париж

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

За първи път след повече от век, оригинални български килими от 19. и 20. век ще бъдат представени във Франция в Галерията на Българския културен институт в Париж, инициатор и организатор на събитието.

От 18 април до 14 юни т.г., във френската столица ще бъдат изложени 35 непоказвани досега зад граница старинни, автентични килими от Чипровци, Котел и Пирот (българска територия до 1878 г.), собственост на частна колекция.  Бутиковата изложба „ИСТОРИЯ В ЦВЕТОВЕ. 350 години българско килимарство“ включва редки екземпляри от различни региони и периоди на над тривековната ни традиция в килимарството.

Експозицията се организира точно 124 години след първото и единствено до момента представяне на български килими във Франция, когато от април до ноември 1900 г, изделия от Чипровци и Котел са част от българския павилион на Всемирното изложение в Париж в началото на новия 20-ти век. Тогава фабриката от Котел „Балабанов“ получава сребърен медал от изложението.  От 1900 година до сега, това българско изкуство не е било представяно във Франция.

Проектът предвижда и книжно издание, което ще събере над 150 непубликувани до момента фотографии и изображения на български килими и орнаменти от тях, както и основни факти около историята, районите на производство в миналото и тяхната специфика. То е рядък шанс да бъдат разгледани на едно място запазени автентични образци от 18., 19. и 20. век,  документиращи майсторството на изработката, използваните качествени багрила и фантастични композиции на българските килими. 

Всички експонирани в изложбата артефакти, както и публикуваните образци в книжното издание, са собственост на Якоб ван Бейлен – приятел на България и притежател на най – богатата частна колекция от над 900 автентични старинни български килими от различни региони на страната.  Холандец по произход, от 2010 г. Якоб живее във Велико Търново и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство, където ценните оригинали, намерени в годините от него, да продължат да бъдат съхранявани и запазени за идните поколения.

„ИСТОРИЯ В ЦВЕТОВЕ. 350 години българско килимарство“ е инициатива на Якоб ван Бейлен, колекционер и Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж, продуцент и организатор на проекта, който цели да популяризира една от най-интересните български живи традиции в чужбина. 

Традицията на Чипровското килимарство е част от световното нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от 2014 г. Проектът предвижда и представяне на част от изложбата в сградата на организацията в Париж през юни и лекция, акцентираща опазването на традицията на килимарството в съвремието ни. 

Изложбата може да бъде разгледана от 18 април до 14 юни в Галерията на Българския културен институт в Париж.

За повече информация: Десислава Бинева, директор БКИ-Париж, 0033 6 40 366 713.

Автор:
Десислава Бинева
Публикация:
11.04.2024 г. 13:51
Етикети:
Якоб ван БейленизложбаДесислава БиневаБългарски културен институт в Париж
„ИСТОРИЯ В ЦВЕТОВЕ. 350 години българско килимарство“
български килими
Посетено:
201
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/38919-parva-izlozhba-na-avtentichni-balgarski-kilimi-v-parizh-sled-poveche-ot-vek