По света

Български театър, драматургия и творчески срещи в Европа

"Арт Театър" Берлин започна мащабна културна програма, насочена към българите в чужбина

Български театър, драматургия и творчески срещи в Европа

“Арт Театър” Берлин започна мащабна културна програма насочена към българите в чужбина. Тя включва театрални спектакли по текстове на изключителния драматург Яна Борисова, съпътствани от образователни и творчески срещи с артистите участващи в различните постановки. Всички български училища извън страната са основен приоритет на тази инициатива.

На 15 март започна турнето на “Арт Театър” Берлин, в което всички българи, които живеят в чужбина могат да се срещнат и насладят на съвременната българска драматургия в изпълнение на едни от най-добрите актьори в България.

Няколко спектакъла по текстове на изключителната Яна Борисова обиколиха Германия. В Мюнхен „за любовта…и Най-смешната нощ“ взриви залата на гимназията “Вили Граф” и доказа, че не случайно билетите за тези представления се разпродават за дни. Александър Сано, Лилия Маравиля, Петър Антонов и Яна Борисова споделяха от сцената тайни и откровения за любовта по начин, какъвто никой досега не е правил, под нестихващите смях и аплодисменти на публиката, която не искаше да се раздели с актьорите дълго време след края на представлението.

На следващия ден турнето продължи в Нюрнберг и Берлин, където бяха представени спектаклите „за любовта…и Най-смешната нощ“ и „ Място наречено другаде“ (с награди “Икар” и “Аскеер” за 2023 г.) с участието на великолепните Боряна Братоева и Петър Антонов.

Докато публиката в “Пфеферберг” театър в Берлин на крака аплодира повече от 15 минути изпълнението на любимите си артисти, в Нюрнберг преди представлението, към актьорите се присъедини и Петър Дочев. Там трупата проведе емоционална среща с децата от българското училище, в която актьорите разказваха за личните си избори на професия, смисъла на изкуството и любовта към театъра.

Тези срещи са част от програмата за разпространение на българската култура на "Арт Театър" Берлин и всички български училища в Европа могат да преживеят това, което изживяха децата в Нюрнберг.

На 17 март във Франкфурт към актьорския състав се присъедини и Дарин Ангелов и заедно с колегите в зала “Заалбау” отново се случи една незабравима и емоционална театрална нощ, която отново доказа, че българският театър и драматургия са уникални емоционални посланици и пазители на националната ни и европейска идентичност.

Първата част на турнето за български театър и драматургия завърши в София на 18 март с представлението „Нощните Рицари“, в което изключително талантливите млади актьори отново вдигнаха цялата зала на крака, изричайки текстове за любов.

Турнето на “Арт театър” Берлин ще продължи до края на годината и ще обхване голям брой градове и български училища в цяла Европа.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
19.03.2024 г. 14:13
Етикети:
Яна БорисовадраматургияБългарски театъртурне
творчески срещи в Европа
“Арт Театър” Берлин
Посетено:
381
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/38744-balgarski-teatar-dramaturgiya-i-tvorcheski-sreshti-v-evropa