По света

След Китай български автор проби и в САЩ

Популярният детски автор Никола Райков постигна договореност и с издателство Mind Inventions, базирано в Ню Йорк

След Китай български автор проби и в САЩ

След пробива си в Китай, популярният детски автор Никола Райков постигна договореност и с издателството Mind Inventions, базирано в Ню Йорк. Щатската компания ще започне работа по последната настолна игра на българина „Страната на чудесата“, която най-много ги е впечатлила и се очаква да излезе на световния пазар още през следващата година. След нея американците планират да продължат с „Невидим свят“ и „Таласъмски истории“ от портфолиото на талантливия българин.

Историята на щатското издателство поразително прилича на тази на българина. Началото им е подобно - създават игрови книги, мотивирани от липсата на подходящи материали за собствените им деца. Оттам, те разширяват обхвата си, като се фокусират върху настолните игри и към момента някои от техните продукти се радват на стотици ревюта с почти перфектни оценки в най-големия световен магазин Амазон. Щатското издателство планира да разшири дейността си по целия свят като другата година смята да навлезе и в Европа.

„Бяхме много впечатлени от цялото творчество на Никола Райков“ споделя изпълнителния директор на Mind Inventions, Даниел Зелкас. „Той има изключителна фантазия и доста се забавлявахме, докато тествахме книгите и игрите, които е създал. Райков е артист от световна класа и смятаме, че неговото творчество ще пасне отлично на нашето портфолио и ще се радваме това да бъде началото на успешно дългсрочно партньорство.“

„Искам да благодаря на колегата гейм дизайнер Никола Петров, който направи връзката с американското издателство“ споделя Райков. „След успеха в Китай, това е още един огромен пробив от световен мащаб. Усещането, че твоето творчество достига до хора в различни кътчета на света, е изключително стоплящо. Считам, че това е не само голям личен успех, а и признание за страната ни като цяло.“

Никола Райков е роден на 21 юни 1981 г. в Стара Загора. Завършва информационни технологии в Чикаго, след което се завръща в родината ни. Автор е на първите по рода си приказки-игри, сред които трилогията за приключенията на малкото таласъмче, "Добросъците", "Приказка от два свята" и „Дугулите и вълшебното листо“, която е в съавторство с Тони Теллалов. Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели на България, а книгите му се продават в многохилядни тиражи. Става най-младият носител на престижната награда „Константин Константинов“ на Министерството на културата и е трикратен носител на „Бисерче вълшебно“ - наградата, в която самите деца гласуват за своята любима книга. Създател е и на четири настолни игри като три от тях са одобрени за издаване и от американската компания.

"Страната на чудесата", творбата, която ще открие американската глава в кариерата на Райков, е увлекателна настолна игра на асоциации, разгърната в чудния свят на Алиса. Тя включва 100 абстрактни карти „Видения“, 60 карти „Ключ“ и 48 карти „Пароли“. В нея играчите не се състезават помежду си, а играят заедно, опознавайки се един друг чрез асоциациите, които раждат умовете им. Повече за нея както и за цялото творчеството на българския автор можете да научите на сайта prikazka-igra.com.

--------------

И-мейл: avtor@prikazka-igra.com

Автор:
Публикация:
12.12.2023 г. 13:23
Етикети:
Никола Райков
приказка игра
книги игри
издателство Mind Inventions
Посетено:
299
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/38238-sled-kitay-balgarski-avtor-probi-i-v-sasht