По света

Спектакъл на Александър Морфов с руската награда “Златната маска”

Постановката “Затъмнение” (“Полет над кукувиче гнездо”) - made in Lenkom

◊ СЪБИТИЕТО

Спектакъл на българския режисьор Александър Морфов в един от най-прочутите московски театри – “Ленком”, бе удостоен с една от руските театрални награди “Златната маска 2006”.


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Постановката “Затъмнение” (“Полет над кукувиче гнездо” по знаменития роман на Кен Киси) получи специалната награда на зрителските симпатии. Спектакълът, в който играят едни от най-нашумелите съвременни руски актьори – Александър Абдулов, Дмитрий Певцов, Сергей Степанченко, Елена Шанина, се радва на неимоверен зрителски интерес, а руската театрална критика нарича Александър Морфов “един от най-успешните руски режисьори”, като изтъква, че “той е допълнил романа на Киси, като е досъчинил заедно с актьорите цели сцени и монолози, за да се получи изключително качествен продукт made in Lenkom.

От премиерата през януари 2006 г. досега билетите за постановката са дефицитни, при все че това са най-скъпите билети за този театрален сезон - цените им са от 100 до 200 долара взависимост от мястото. За постановката на този спектакъл художественият ръководител на театър Ленком Марк Захаров е възнамерявал да покани Милош Форман, но извънредната заетост на Форман е накарала Захаров да се обърне към Александър Морфов.


◊ ЗА ОСТАНАЛИТЕ НАГРАДИ

Другите награди “Златна маска” изведоха на лидерски позиции в съвременния руски театрален живот режисьора Сергей Женовач, актьорите Мария Миронова и Евгений Миронов, сценографа Давид Боровский и др.
Автор:
Нели Пигулева
Публикация:
18.04.2007 г. 10:54
Посетено:
995
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/3823-spektakal-na-aleksandar-morfov-s-ruskata-nagrada-zlatnata-maska