По света

Първи паметник на Кирил и Методий в Испания – инициатива на училище „Родина“ гр. Малага

Откриването на паметника на Кирил и Методий ще се състои в периода на предстоящото издание на културния фестивал "Български дни в Малага"

Първи паметник на Кирил и Методий в Испания – инициатива на училище „Родина“ гр. Малага

Асоциация „Малага - България 2010“, основател на първо българско неделно училище “ Родина“ гр. Малага, получи окончателно разрешение от община Малага за изграждане на паметник на Светите братя Кирил и Методий. Монументът, представляващ бронзов барелеф върху каменен фундамент, предстои да бъде издигнат в „Дистрито 6“ в близост до общинския център за провеждане на културни дейности „Рафаел Гонзалес Луна“, където всяка събота училище „Родина“ провежда обучение на български деца от подготвителна група до 12. клас.

Идеята за паметник на солунските братя възниква по повод 1160 години от окончателното създаване на глаголицата и четиридесет и третата годишнина от обявяването им за Съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II на 30 декември 1980. По думите на папата двамата славяноапостоли са мост между Изтока и Запада, с изключителен принос както за културното израстване на Стария континент, така и за образованието на много поколения европейци. Славянобългарският език се превръща в официален не само в България, но и за останалите православни славянски народи – над  200 милиона в Европа, които пишат на тази азбука.

Инициативата на училище „Родина“ цели да се създаде едно непреходно послание за това, че произходът на българският език не разделя, а обединява Европа. Върху паметника ще бъде увековечено словото на Кирил на български и на испански език: „Слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух?“.

Очакваната стойност на проекта е около шест хиляди евро. Асоциация „Малага - България 2010“ откри дарителска сметка в евро за събиране на дарения за изработването и монтирането на барелефа: IBAN: ES32 2103 3001 9200 3003 0978, SWIFT/BIC UCJAES2M, получател: Asociacion Malaga-Bulgaria-2010.

Крайна дата за очакваните постъпления е 31 декември 2023 г. В случай, че бъдат събрани повече от необходимите средства, те ще бъдат пренасочени за бъдещи културни проекти на асоциацията. Откриването на паметника на Кирил и Методий ще се състои в периода на предстоящото издание на културния фестивал "Български дни в Малага".

За повече информация: rodina@asociacion-malaga-bulgaria.com

Автор:
Асоциация „Малага - България 2010“
Публикация:
29.11.2023 г. 14:21
Етикети:
паметник на Кирил и Методий в Испания
училище „Родина“ гр. Малага
Асоциация „Малага - България 2010“
Посетено:
254
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/38126-parvi-pametnik-na-kiril-i-metodiy-v-ispaniya-initsiativa-na-uchilishte-rodina-gr-malaga