По света

Добринка Табакова получи годишно отличие на Британския съюз на композиторите

Българската композиторка е наградена в категорията „Общност и Участие“ за творбата си „Рояк Фанфари“

Добринка Табакова получи годишно отличие на Британския съюз на композиторите

Британският съюз на композиторите – т. нар. Айвърс Академи, на годишната си церемония миналата вечер връчи на изтъкнатата българска композиторка Добринка Табакова награда за произведението ѝ „Рояк Фанфари“, в категорията „Общност и Участие“. Творбата е написана по поръчка от оркестъра Хале в Манчестър, за техния младeжки оркестър с главен диригент Деляна Лазарова.

Връчената статуетка на Добринка Табакова, която от години живее и твори във Великобритания, изобразява Евтерпа, гръцката муза на лирическата поезия и музиката, и е изработена от солиден бронз, с тегло малко над 3 кг.

Признанието от колеги композитори е най-големият комплимент и съм безкрайно развълнувана и благодарна за тази висока оценка“, написа в личния си Фейсбук часове след церемонията отличената авторка.

Родена в Пловдив, Добринка Табакова живее и твори в Лондон от 1991 г., където завършва консерваторията „Гилдхол” и получава докторска степен от Кингс Колидж Лондон. Музиката ѝ, която "Уошингтън Таймс" определя като „дълбоко вълнуваща“, е представяна на различни европейски музикални фестивали, сред които BBC Proms (Великобритания), Шлезвиг-Холщайн (Германия), Возвращение (Русия), Световни слънчеви песни (Латвия) и Тъмни музикални дни (Исландия). Табакова е била резидентен композитор на Летния фестивал в Давос (Швейцария) и катедралата „Св. Богородица“ в Труро (Корнуол, Великобритания), както и на Лайпцигския оркестър MDR и Оркестъра на град Стратфорд (Великобритания). Композирала е творби по поръчка на Кралското филхармонично общество на Великобритания, BBC Radio 3 и Европейския съюз за радио и телевизия.

През 2014 г. дебютният ѝ авторски албум “Струнни пътеки“, издаден от германската звукозаписна компания ECM Records, е номиниран за награда „Грами“ в категория „Най-добър класически компендиум”.

През 2017 г. Табакова е назначена за резидентен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си (BBCCO). Тя е носител на наградата за химн за Златния юбилей на кралица Елизабет II и Първа награда и медальон на Kонкурсa за хорова творба на фондация “Сорел“ в Ню Йорк. Сред другите ѝ значими проекти са „Безсмъртният Шекспир“ – кантата за 400-годишнината от смъртта на Шекспир през 2016 г. и двойният пиано концерт “Заедно да не забравяме да танцуваме / Векове медитация“ за Фестивала на трите хора във Великобритания, който през 2019 г. беше обявен от фондация PRS за една от най-добрите съвременни композиции на Обединеното кралство за последните 25 години. Вторият авторски албум на Добринка Табакова (Regent Records) – с хорова музика, изпълнена от Труроския катедрален хор с Концертния оркестър на Би Би Си – бе избран за един от най-добрите албуми на 2019 г. от критиците на списание „Грамофон“. През 2021 г. Табакова завърши оркестровата си “Земна сюита” за Концертния оркестър на Би Би Си и цигулковия концерт „Търпението на дърветата“ за Международния манчестърски фестивал. През 2022 г. е избрана за резидентен композитор на Симфоничен оркестър „Хале“ (Манчестър, Великобритания) по случай 400 годишнината от смъртта на английския композитор Уилям Бърд с две нейни нови произведения и нов авторски албум, издаден от ECM Records.

Новият ѝ албум, записан с оркестъра Хале в Манчестър под диригентството на Деляна Лазарова, включва пиесата "Орфеева комета" и сюитата "Земя", както и два от концертите на Табакова за виола и за виолончело. Солисти са прочутите музиканти - виолистът Максим Рисанов и виолончелистът Гай Джонстън. Албумът вече получи много ласкави оценки на специализирани престижни издания за музика като „BBC Music Magazine“ и „Gramophone“.

 

Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
15.11.2023 г. 12:01
Етикети:
композитормузиканаградаотличиеДобринка Табакова
„Рояк Фанфари“
категория „Общност и Участие“
Британски съюз на композиторите
Посетено:
1968
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/38035-dobrinka-tabakova-poluchi-godishno-otlichie-na-britanskiya-sayuz-na-kompozitorite