По света

С бурни аплодисменти и обещания за нови гостувания завърши турнето на Софийската филхармония в Австрия и Германия

С четири забележителни концерта под палката на маестро Найден Тодоров Софийската филхармония се завърна на престижните европейски сцени

С бурни аплодисменти и обещания за нови гостувания завърши турнето на Софийската филхармония в Австрия и Германия

С четири забележителни концерта под палката на маестро Найден Тодоров Софийската филхармония се завърна на престижните европейски сцени. Убедителното представяне на първите ни филхармоници предизвикваше дълги аплаузи в иначе претенциозната австрийска и немска публика.

Турнето започна на 5 ноември от престижната зала „Концертхаус" във Виена, където нашите музиканти представиха Концерт за цигулка от Бетовен с младия цигулар Елиас Давид Монкадо и Девета симфония от Дворжак. Препълнената зала възнагради с дълги аплодисменти емоционалната интерпретация на класическата програма.

Концертът се записа от най-големия цифров канал за класическа музика „Медичи" и вече може да се гледа онлайн на https://www.medici.tv

7, 8 и 9 ноември бяха датите на концертите съответно във Фирсен, Щутгарт и Висбаден. Програмата включваше Валсът на Равел, Бетовеновия концерт за цигулка (отново с превъзходния цигулар Елиас Давид Монкадо) и Картини от една изложба от Мусоргски.

След последния концерт немският критик Дирк Шаус написа за културната платформа Меркер:

„...Този оркестър беше отличен избор с вълнуващо представяне како във всички групи, така и и като колектив.

Найден Тодоров като диригент заслужава искрено признание за изключителното си изпълнение. Неговата чувствителност към музиката, способността му да извежда емоциите на произведенията и убедителното му дирижиране, което обедини оркестъра в пълна хармония, допринесоха значително за успеха на тази концертна вечер. Тодоров умееше да подчертава фините детайли на композицията, като същевременно създава впечатляваща цялостна звукова структура. Неговото дирижиране беше едновременно мощно и чувствително и той поведе своя оркестър и публиката през музикално приключение, което ще се помни дълго и ще бъде аплодирано ентусиазирано."

Турнето на Софийската филхармония беше по покана на влиятелната музикална агенция Dr. Raab & Dr. Böhm, която също изрази огромното си задоволство от представянето на българските филхармоници.

.........

Снимки: Виктория Вучева за Софийска филхармония

 

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
11.11.2023 г. 11:47
Посетено:
316
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/38010-s-burni-aplodismenti-i-obeshtaniya-za-novi-gostuvaniya-zavarshi-turneto-na-sofiyskata-filharmoniya-v-avstriya-i-germaniya