По света

Изложбата "Светът на операта в картини" с премиера в италианската столица Рим

Изложбата е част от проекта "Операта – музикалната живопис"

Изложбата "Светът на операта в картини" с премиера в италианската столица Рим

Проектът „Операта – музикалната живопис“ на Консулския кореспондент на Република Италия във Варна, осъществяван в партньорство с Фондация за изкуство „Йордан Петков“ и галерия "Ларго", продължава с две събития в Италия.

На 1 ноември 2023 от 18:00 часа в концертната зала на Български културен институт „Борис Христов“ в Рим ще се състои концерт оперни арии с участието на италианското сопрано Киара Таркуини и артистите от Държавна опера Варна Гео Чобанов – бас и Стефан Бояджиев – пиано.

На 2 ноември 2023 година от 18:00 часа в галерия „България“ на Българския културен институт „Борис Христов“ в Рим, Директорът на галерия "Ларго" Нели Вълчева ще представи кураторския си проект „Светът на операта в картини“. В изложбата участват българските художници Лора Маринова, Иван Обретенов, Светлин Ненов, Цанко Цанков, Виолета Радкова, Здравка Василева, Владимир Киров, Цветелина Русалиева, Светослав Косев и Атанас Марков, който е автор на приложението за добавена реалност. Италианските участници са Фабио Калвети, Франко Фортунато, Акилле Курателла, Франческо Нези и Паоло Федели.

Експозицията гостува в ДКИ Двореца в Балчик през юли 2023, в галерия "Ларго" – през август 2023 и в Национален музей „Борис Христов“ в София през октомври 2023 г. Последното гостуване на уникалната изложба, преди тя да се завърне в България, е в италианската столица.

В рамките на проекта „Операта – музикалната живопис“ на 9 октомври 2023 г. в Италианското посолство в София се състоя церемонията по връчването на годишните награди Aquila D'Oro Imternational под мотото „Културата – Фениксът на цивилизацията“. Наградите „Aquila D”Oro International” (Златен орел) се връчват от 18 години от Асоциация Корфиниум Онлус на изтъкнати личности с принос към обществените отношения в областта на издигането и върховенството на човешките права, хуманните ценности и културните стандарти на цивилизационния процес. За първи път в 18-годишната история наградите се връчват в страна извън Италия, а тази година номинираните личности бяха основно българи. Престижното отличие беше връчено на оперната прима Райна Кабаиванска, на диригента и директор на Софийска филхармония Найден Тодоров и на директора на Държавна опера Варна маестра Даниела Димова. Специални награди от фондация Корфиниум Онлус получиха и директорът на ДКИ "Двореца" Балчик Жени Михайлова, директорът на Национален музей "Борис Христов" Елена Драгостинова, деканът на Факултета по изобразително изкуство на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" проф. Светослав Косев, посланикът на Италия у нас, Н. Пр. Джузепина Дзара и консулският кореспондент на Италия във Варна Антонио Таркуинио. Награда за заслуги получи и Регионалният исторически музей във Варна, а оличието прие неговият директор д-р Игор Лазаренко.

Горди сме, че почти всички наградени с престижните отличия „Златен орел“ личности са тясно свързани с реализацията на проекта "Операта - музикалната живопис", иницииран от Италианското консулство във Варна, подкрепен финансово от Фонд Култура на Община Варна и организационно от Фондация за изкуство "Йордан Петков" и Арт Галерия "Ларго".

Престижното събитие се осъществява в сътрудничество с Посолството на Италия в България и Италианския културен институт в София, под патронажа на Министерството на културата на България и с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура, Аресгаз ЕАД, Лазер Лоджистик ООД, Рослин Хотел Димят Варна, Кребс ООД, Конфиндустрия България.

Нели Вълчева

 
Автор:
Нели Вълчева
Публикация:
31.10.2023 г. 18:31
Етикети:
Арт Галерия "Ларго"концертизложбаРим
Нели Вълчева
проект „Операта – музикалната живопис“
„Светът на операта в картини“
награди Aquila D'Oro Imternational
Български културен институт „Борис Христов“
Посетено:
293
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/37937-izlozhbata-svetat-na-operata-v-kartini-s-premiera-v-italianskata-stolitsa-rim