По света

Театър "Весел" с отличие от Фестивала „Flum’ 23” в Босна и Херцеговина

Търновските актьори изиграха спектакъла „Русалка“ – представлението, с което отбелязват 25-годишнината на Театър "Весел"

Театър "Весел" се завърна от Международния фестивал на кукленото изкуство „Flum’ 23”. Домакин на събитието е Кукленият театър в град Мостар – духовната столица на Босна и Херцеговина. Търновските актьори изиграха спектакъла „Русалка“ – представлението, с което отбелязват 25 годишния юбилей на Театър "Весел". При селекцията на фестивала  са участвали над 90 театрални формации. Допуснати в конкурсната програма са само 8 спектакъла – от Босна и Херцеговина, от Сърбия, Израел, Франция, Турция, Румъния, Република Сръбска и България. Съпътстващата програма включва церемониално откриване на музей на куклите, работилнички за деца, промоции на книги, артистичен панел – въведение към дизайна и технологията на изработка на кукли. Финалното събитие преди обявяване на наградите и закриването на фестивала се състоя на брега на р. Неретва под световноизвестния Стар мост – изработените от децата лодки осветиха водата и отплаваха като посланици на мира, обединението и приятелството.

Директорът на фестивала и театрални критици оцениха високо работата на екипа на Театър ВЕСЕЛ  - режисьор Тодор Вълов; сценограф Наталия Гочева; композитор Пламен Мирчев-Мирона; актьори Елка Баланова, Веселин Василев. Г-н Един Кметаш – директор на театъра в Мостар заяви желание за бъдещо творческо сътрудничество с Търновския театър.

От премиерата на „Русалка“ до края на септември спектакълът е представян на международни фестивали в Брашов (Румъния), във Варна, Търговище, Плевен, Велико Търново, Смолян, Бургас. След броени дни търновските кукленици отново пътуват зад граница със същото представление. Този път дестинацията е Баня Лука – столицата на Република Сръбска, а театралният форум е двайсет и второто издание на Международния фестивал на детските театри.

Но преди това Театър "Весел" ще представи своята „Есенна въртележка“ в дванайсетия фестивал „Забранено за възрастни“ в Смолян и региона.

Автор:
Веселин Василев
Публикация:
03.10.2023 г. 16:13
Етикети:
„Русалка“Театър "Весел"
Един Кметаш
Мостар
„Flum’ 23”
Международен фестивал на кукленото изкуство
Посетено:
516
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/37764-teatar-vesel-s-otlichie-ot-festivala-flum-23-v-bosna-i-hertsegovina