По света

Фестивал на българския филм в Ню Йорк

ЕС отбелязва 50 години от подписването на Римския договор

◊ СЪБИТИЕТО

При голям интерес в Ню Йорк на 30 март 2007 беше открит Фестивал на българския филм.

Церемонията се състоя в Скандинавския център на Парк авеню 58 при препълнена зала. Участието на нашата страна се осъществи с подкрепата на Министерство на културата на България. Фестивалът е под патронажа на президента на Република България Георги Първанов.


◊ ПОВЕЧЕ

На откриването слово произнесе съветникът в Делегацията на ЕК към ООН Доминик Портър. Той отбеляза, че Фестивалът на българския филм е включен в списъка на събитията, чрез които ЕС отбелязва 50-ата годишнина от подписването на Римския договор. Генералният консул на България в Ню Йорк Николай Милков прочете поздравително писмо от президента на Република България Георги Първанов.

На церемонията присъстваха още почетният консул в Ню Йорк Виктория Шонфелд, актьорите Диана Добрева и Деян Славчев–Део, както и режисьорът Илиян Симеонов и продуцентът Димитър Гочев. Екип на БНТ отрази събитието, както и редица от съпътстващите прояви.

На петте прожекции в петък, събота и неделя присъстваха много зрители, които имаха възможност да се срещнат с участниците в творческите екипи на показваните на фестивала филми.
        
Главен организатор на фестивала е неправителствената организация Българо-американски културен обмен с председател Жана Караиванова, която от години работи за популяризирането на българската култура в чужбина. Проявата се осъществи  в сътрудничество с Генералното консулство на България в Ню Йорк и благодарение на спонсорството на фирми от България и на съдействието на Държавния културен институт към Министерството на външните работи на България.

Фестивалът ще продължи с прожекции само в празничните дни до самия край на април т.г. Ще бъдат показани 14 филма, предоставени от Изпълнителна агенция „Национален филмов център”. Филмите са със субтитри на английски език.
Автор: МК
05.04.2007 г. 13:04
Посетено: 518
Етикети: филм
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/3771-festival-na-balgarskiya-film-v-nyu-york