По света

Playback Театър "Тук и сега" представя "Театърът на твоята история" във Виена

21 септември 2023 г., 19.00 ч., Шуберт Театър

Playback Театър "Тук и сега" представя "Театърът на твоята история" във Виена

Playback Театър "Тук и сега" представя "Театърът на твоята история" във Виена, Австрия

По покана на Мариана Де Мео и Ваня Хикерсбергер Playback Театър “Тук и сега” ще представи на българското общество във Виена и региона на 21 септември 2023 г. от 19.00 ч. в Шуберт Театър, Виена, Австрия “Театърът на твоята история”. Зрителите ще могат да се насладят на интерактивен импровизационен социално-ангажиран спектакъл, който предлага пространство за споделяне, свързване, забавление и нова гледна точка към живота. Съ-творчество между публика и артисти, което никога не се повтаря.

Зрителят може да избере между това да е само публика, да разкаже кратка история от място или да излезе на сцената и да разкаже лична история. Артистите ще изиграят обратно личните истории на хората от публиката, придружени с музика на живо, създавана специално на място. Всеки присъстващ е съавтор на спектакъла.

Диригент на спектакъла е Цвета Балийска, музикант - Теодора Станчева. Актьори: Цветина Матова, Пламен Петков, Димитър Касабов.

"Тук и сега" ще бъде във Виена от 20 до 24 септември 2023 г. и в рамките на гостуването ще проведе и няколко работилници.

Playback театър „Тук и сега” е първата българска група член на International Playback Theatre Network с над над 400 представления в София и страната, с участия в множество фестивали, конференции и форуми.

Playback театърът е импровизационен театър, който играе историите на хората от публиката. Всичко на сцената е спонтанно - диалогът, изиграването, музиката. Осъществява се от 5-8 човека екип - диригент, музикант(и), актьори. Това е преживяване, което не може да бъде разказано, защото всяко представление е уникално и всеки зрител го преживява индивидуално. Със сигурност обаче има общи неща - споделянето на истории е вечният начин да учим за света, за себе си и за другите.

Корените на Playback театъра са в принципите и ценностите на психодрама метода - достойнство, среща, уважение, емпатия, креативност, спонтанност, толерантност, автентичност. Откритост и смелост за споделяне на чувствата и преживяванията си. Мотото на групата е - когато се престрашиш да излезеш от зоната си на комфорт - тогава магията се случва.

Този вид театър има своето характерно място сред останалите видове театрални представления. Това е едно различно преживяване, което дава възможност освен да се посмеем и да погледнем живота от друг ъгъл, да видим себе си, чувствата, мислите си пресъздадени креативно от актьорите на сцената.

Спонтанно създадената музика специално за всяка сцена е радост за сетивата и допълва магическото усещане от представлението в playback театъра, защото там главният герой не е на сцената, а в публиката.

Истинските истории, автентичните преживявания, искрените споделяния превръщат playback представлението в място за открит диалог, среща и разбиране на другата гледна точка.

*Спектакълът се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на културата.

 

Автор:
Екип на Сдружение Творци https://tvorci.org
Публикация:
05.09.2023 г. 13:46
Етикети:
Пламен ПетковЦветина МатоваЦвета БалийскаАвстрияВиенаPlayback Театър "Тук и сега"
Димитър Касабов
интерактивен импровизационен спектакъл
"Театърът на твоята история"
Посетено:
416
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/37535-playback-teatar-tuk-i-sega-predstavya-teatarat-na-tvoyata-istoriya-vav-viena