По света

Фолклорният ансамбъл „Русчуклийче“ завладя сцената на Международния фестивал „Децата на мира” в Мароко

„Русчуклийче“се превърна в звезда сред артистите от над 25 страни, събрани в град Сале, Кралство Мароко

 Фолклорният ансамбъл „Русчуклийче завладя сцената на Международния фестивал „Децата на мира в Мароко

На XV Международен фолклорен фестивал „Децата на Мира”, представителният фолклорен ансамбъл „Русчуклийче” при ОбДЦКИ - Русе се превърна в звезда сред артистите от над 25 страни, събрани в град Сале, Кралство Мароко. На този вълнуващ момент станаха свидетели представители на местната власт, които оцениха подобаващо изключителната енергия и талант на младите български танцьори. Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ подпомогна финансово пътуването на ФА „Русчуклийче“.

В десетки концерти, представяйки богатството на българския фолклор, ансамбъл „Русчуклийче“ създаде неповторима атмосфера, завладявайки сърцата на зрителите. Доктор Салим Ал-Малик, генерален директор на Световната ислямска организация за образование, наука и култура (ICESCO), беше възхитен от изпълненията на младите български таланти. Той сподели: „Този момент е доказателство, че културата може да събере хора от различни части на света и да ги обедини във вдъхновяваща хармония.“

Фолклорният ансамбъл „Русчуклийче“ представи Република България и Община Русе не само чрез българските народни танци, но и чрез уникалното богатство на българската култура и традиции. Изявата на танцовата формация на този престижен фестивал не само заслужено плени публиката, но и създаде мост между различни култури и етноси, превръщайки се във важен посланик на хармонията и приятелството между нациите.

За почти двете седмици престой ансамбълът успя да се срещне и да бъде почетно награден от високопоставени гости като: г-жа Аватиф Хаяр - министър на солидарността, социалната интеграция и семейството на Кралство Мароко, председателят на парламента на Кралство Мароко, областните управители на Област Рабат и Област Казабланка, посланикът на ОАЕ в Рабат, както и посланикът на Република България в Кралство Мароко.

 

Автор:
Иван Стефанов, Община Русе
Публикация:
10.08.2023 г. 17:20
Етикети:
народни танцибългарски фолклорконцертинаградиМароко
ОбДЦКИ - Русе
фолклорен ансамбъл „Русчуклийче”
XV Международен фолклорен фестивал „Децата на Мира”
Посетено:
288
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/37468-folklorniyat-ansambal-ruschukliyche-zavladya-stsenata-na-mezhdunarodniya-festival-detsata-na-mira-v-maroko