По света

Млади русенски музиканти се изявиха на камерния Aurora Festival в Нидерландия

Пианистката Вероника Илиева и цигуларят Преслав Ламбев взеха участие в лятната музикална академия за млади таланти

От 19 до 28 юли в Грьонинген, Нидерландия, се проведе 26-ото издание на ежегодния камерен фестивал Aurora Festival.

Пианистката Вероника Илиева и цигуларят Преслав Ламбев взеха участие в лятната музикална академия за млади таланти, която се провежда като част от фестивала. Пътуването на русенските музиканти беше осъществено с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“.

Изпълненията на Вероника Илиева и Преслав Ламбев бяха част от множество концерти, майсторски класове и  уъркшопове. Те участваха като солови изпълнители, но се включиха и в новосъздадените по време на фестивала ансамбли. Младият цигулар изпълни „Румънски народни танци от Унгария“ от Бела Барток като част от струнния оркестър по време на заключителния концерт на фестивала.

Талантливите русенски изпълнители имаха възможността да участват и в обедните концерти. Вероника и Преслав получиха ценни насоки от учителите, с които работиха, създадоха приятелства и събраха опит за музикалния си път като професионалисти.

Във фестивала се включиха млади таланти от Мексико, Франция, Испания, САЩ и Украйна.

Автор:
Биляна Йорданова, Община Русе
Публикация:
06.08.2023 г. 17:14
Етикети:
концертимлади талантилятна музикална академияНидерландия
Преслав Ламбев
Вероника Илиева
Aurora Festival
камерен фестивал
Грьонинген
Посетено:
338
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/37445-mladi-rusenski-muzikanti-se-izyaviha-na-kamerniya-aurora-festival-v-niderlandiya