По света

Дерида Денс в Малта

Спектакълът "FRACTUS" на Derida Dance Center бе част от програмата на Malta Dance Festival

Дерида Денс в Малта

Краят на юли в нажежената Валета е и горещото време на съвременния танц там – тогава се провежда международният Malta Dance Festival, заел в последните години заслужено място сред световните форуми на модерния и експерименталeн танц.

На 28 юли на сцената на Университетския кампус бе представен и силен фрагмент от по-мащабния спектакъл "FRACTUS" на Дерида (редукцията бе наложена от фестивалните организатори поради формàта на вечерта). Това е визуален танцов пърформанс, в който телата взаимодействат помежду си в определена геометрична структура. В представлението тази вътрешна взаимовръзка се развива многопластово, като изгражда универсална закономерност в отношенията, която асоциативно повежда зрителя към лично преживяване. Тази визуална експресия следва  естествената закономерност на фракталите, които са геометрични фигури, изградени от по-малки себеподобни части. Те се движат в така наречения организиран хаос, в който всяка съставна част развива своя траектория, ограничена в обща геометрична фигура. Концепцията на представлението предоставя наблюдение от различни перспективи и позволява на зрителя да изгради свое триизмерно пространство.

Спектакълът получи своето отразяване в месечния брой на списанието на Air Malta: „Програмата разкрива мощно преплитанe на истории чрез изтънчени хореографии и избрани визуални елементи, които предоставят незабравимо завладяващо изживяване чрез богатата линия на фестивала, включваща такива изпълнители като Ivgy&Greben (Холандия), ZfinMalta и Moveo dance company (Малта), Puerto flamenco  (Малта/Испания), Spellbound Dance Company (Италия), Derida Dance Center (България),  Frantics Dance Company (Германия), Sol Dance Company (Израел), Yousef Ouali Dance Company (Франция) и много др. Точно месец след като визуалния танцов спектакъл "FRACTUS" на Derida Dance Center беше представен в Йерусалим на сцената на Machol Shalem Dance House, той става част от програмата на Танцовия фестивал на Малта  (Malta Dance Festival). Участници са: Живко Желязков - хореограф и автор на проекта, Владислав Илиев от студио Форматик - визуална среда, танцьори-изпълнители: Филип Миланов, Вяра Болградова, Ивона Машова и Симона Тодорова. Продуцент и стейдж мениджър е Атанас Маев.“

Хореографът и продуцентът на постановката споделиха:

Живко Желязков: "Включването на спектакъла "FRACTUS" в програмата на Dance Festival Malta е признание за работата на целия екип на Derida и Студио Форматик. Селекцията на представленията беше изключително прецизна и успяхме да се насладим  на интересни и разнообразни посоки на работа на артисти от Малта, Испания, Холандия, Германия, Израел и Италия. Подобни международни платформи дават не само видимост за случващото се в локален контекст, но са и предпоставка за бъдещи творчески взаимодействия и развиване на допълнителна артистична компетенция. Радвам се, че имах възможността да водя и мастър класове, по време на които споделих  посоките на работа в Дерида и открих потенциал за бъдещо сътрудничество с чужди артисти.”

Атанас Маев: “Танцовият фестивал в Малта е нова страница в партньорките взаимоотношения на Дерида, която има за цел да постави начало на дългосрочно партньорство между българските и малтийските танцови артисти. Познавам директорката Франческа Трантер от 2018 година. Тя е един от пионерите на съвременния танц в Малта и още в самото ни запознанство открихме, че имаме сходни цели и мисия. Тази година бяхме заедно на танцовия фестивал във Валенсия и се оказа, че имаме и припокриване в селекцията и представленията, които каним."

Трите спектакъла от вечерта (видяхме още трупи от Малта и Италия) бяха последвани от интересен разговор на артистите и хореографите помежду им и с публиката, модериран от проф. Катрина Феруджа-Крил от Royal Academy of Dance в Лондон. Срещата може да бъде проследена на този линк: https://www.facebook.com/deridadc/videos/953178479075714

 

 

Автор:
Момчил Георгиев
Публикация:
04.08.2023 г. 12:01
Посетено:
454
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/37429-derida-dens-v-malta