По света

Премиера на "Оркестър "Титаник" в Анталия

Българска драматургия в Турция



◊ СЪБИТИЕТО

Продължава шествието на Христо-Бойчевия «Оркестър «Титаник» по турските сцени

След премиерата на 21.02.2007 г. на сцената «Халдун Танер» на Истанбулския общински театър (режисьор Маджит Копер), на 27 март – Международния ден на театъра, в препълнената зала на новопостроения културен център «Хашим Ишджан», под режисурата на Пламен Панев, директор на Русенския театър «Сава Огнянов», героите от култовата пиеса на Христо Бойчев Мето (Али Мерич), Доко (Оркун Йълмаз), Луко (Ахмед Ачъкгьоз), Любка (Беррин Аръсой Акхасаноглу) и Хари Худини (Седат Майадаг) се представиха на почитателите на театъра в Анталия – «столицата на турската Ривиера».

Културното събитие бе уважено от висшето административно и държавно ръководство на града, а актьорите изразиха доволството си от работата си с гастролиращия български режисьор. «Пламен Панев е режисьор, необходим за всяка страна и всеки театър. Режисьор, който коментира театъра с езика на киното.», заявява актьорът Ахмед Ачъкгьоз в интервюто си за местните медии.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ТЕАТЪРА В АНТАЛИЯ
  
Анталийският е само един от 14-те театъра в системата на Държавните театри (Devlet Tiyatroları), една от най-мощните културни институции в Република Турция от създаването си през 1949 г., като в момента разполага с 38 сцени в различни градове по страната.

Анталийският държавен театър се основава през 1993 г. и би било интересно да се отбележи, че чества своята 10-годишнина през 2003-а с «Римска баня» на Станислав Стратиев (режисьор Владлен Александров, превод Хюсеин Мевсим).


◊ ПРЕДСТОЯЩО

Заслужава да се изтъкне и фактът, че в истанбулското издателство «Митос Бойут», специализирало се в издаването на театрална литература, в превод и съставителство на Хюсеин Мевсим под печат е том с четири пиеси на Христо Бойчев, който вече е широко известен и респектиращ български драматург за турските театрали.
Автор:
Ръдван Алиев
Публикация:
30.03.2007 г. 00:52
Посетено:
830
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/3742-premiera-na-orkestar-titanik-v-antaliya