По света

Международна литературна награда за варненски белетрист

Поредно признание за Мариан Желев

Международна литературна награда за варненски белетрист

Международна литературна награда за варненски белетрист

Отличието е за Мариан Желев от годишните литературни награди "Наджи Нааман 2023" (Бейрут, Ливан). Те се връчват на автори, чиито литературни  произведения са с акцент върху общочовешките ценности. 

Призът е в раздела за цялостно творчество. На вниманието на журито Мариан Желев е представил разказа си "Съборете ме в четвъртък", който е поместен в последната му книга "Спете спокойно“, и творческа биография.

Тази година за наградата са кандидатствали близо 3 000 творци от 79 държави. Събитието се провежда за 21-ви път. Лауреати от България в предишни години са били Здравка Евтимова (2013 г.), Станка Бонева (2017 г.), Виолета Бончева (2018 г.) Христина Борисова (също 2018 г.) и Мартин Динков, България/Франция (2021 г.). Призьорите получават почетното звание пожизнен член на Фондация „Наджи Намаан“.

Мариан Желев е роден в Добрич през 1974 г. Живее във Варна от 1999 г. Има издадени седем книги и е носител на няколко национални награди. Още дебютният му роман „Свлачище“ е награден със „Златен пегас“ на конкурса „Южна пролет“ през 1999 г.

Писателят е инициатор и автор на проекти в областта на културата. Ръководил е детска литературна школа към Сдружение на писателите - Варна. Запален планинар и организатор на редица арт събития сред природата. 

Автор:
Станка Бонева
Публикация:
02.06.2023 г. 18:26
Етикети:
ЛиванМариан Желев
FGC "Nadji Naaman"
литературни награди "Наджи Нааман"
Посетено:
1261
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/37073-mezhdunarodna-literaturna-nagrada-za-varnenski-beletrist