По света

Българска хайку антология с престижно отличие в САЩ

В тазгодишния конкурс са участвали над 70 хайку книги, публикувани през 2022 година

Българска хайку антология с престижно отличие в САЩ

Българска хайку антология с престижно отличие в САЩ

Двуезичната антология "Настройване на цигулките / Tuning Up the Violins" (редактор и съставител Людмила Балабанова, изд. Скрибенс) е отличена с Наградата на Американското хайку общество: Honorable Mention HSA Merit Books Awards for 2023, в раздел „антологии“.

В тазгодишния конкурс са участвали над 70 хайку книги, публикувани през 2022 година. Журито е било в състав - Джим Чесинг и Сондра Дж. Бърнс.

Коментарът на журито към наградата:

„Настройване на цигулките“ е антология от 128 български хайку от 53 поети, подредени в 14 поредици, всяка от които започва с известна западна поема. Стихотворенията са отпечатани на български (горе) и английски (долу). Началната последователност започва с последните четири реда от стихотворението на Йейтс, „Сред деца в училище“, което завършва с въпроса: „можем ли да отделим танца от танцьора?“ Хайку стихотворението на Диана Тенева:

нарастваща луна

всички отговори

в люлчина песен

За разлика от други антологии, които предлагат голямо разнообразие относно стил, тон, предмет и умения, Tuning Up the Violins се чете като работа на един автор по отношение на същите тези качества. Това е признание за високото качество на самите стихотворения, както и за умелата редакция и композиция на Балабанова. Ето едно хайку от Илияна Стоянова:

бавен танц

сърцето изпреварва

ритъма

Повече подробности за отличието и наградените можете да откриете на адрес:

https://www.hsa-haiku.org/meritbookawards/meritbookawards2023.htm?fbclid=IwAR3uLMwwCf71J8K4h_5zsgnePKluDEFJUmgHKzDcCtFcA3QHe9Vvv4mJ7yI

 

 

Автор:
Публикация:
29.05.2023 г. 14:08
Етикети:
Людмила БалабановаотличиеДвуезична антология
изд. Скрибенс
"Настройване на цигулките"
Българска хайку антология
Посетено:
428
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/37034-balgarska-hayku-antologiya-s-prestizhno-otlichie-v-sasht