По света

Светлин Русев с цигулков концерт на Айфеловата кула

С уникалното събитие Българският културен институт в Париж отбелязва празника на българската култура и дух - 24 май

Светлин Русев с цигулков концерт на Айфеловата кула

С ексклузивен концерт в сърцето на Айфеловата кула на виртуозния цигулар Светлин Русев, тази година Българският културен институт в Париж ще отбележи 24 май във Франция.

На 23 май, в зала „Гюстав Ефел“, разкриваща изключителна гледка към града от първия етаж на вечния символ на френската столица, един от най- популярните ни на световната сцена музиканти ще зарадва почитателите на класическата музика с елегантно, бутиково музикално изживяване.  В навечерието на празника на българската култура и писменост, Светлин Русев ще изнесе солов цигулков рецитал с произведения на Й. С. Бах, Н. Паганини, Ф. Вале, П. Христосков, Й. Изаи.

Точно година след последния му парижки концерт със Симфоничния гвардейски оркестър, поканата на Българския културен център там е единствена възможност за почитателите му да го слушат на живо в Париж  през 2023 сред многобройните му участия по света.

Кариерата на Светлин Русев е силно свързана с Франция. Учи във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж, а през 2008 г. става професор по цигулка в Парижката консерватория. Репертоарът му е изключително широк – от барок до съвременна музика, популярни са интерпретациите му на творби от славянски и български автори.

Днес концертира като солист и забележителен камерен изпълнител в Европа, САЩ, Латинска Америка и Азия. Русев е професор във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Прави майсторски класове по цигулка и камерна музика в различни държави.

Познат на публиката със своята виртуозност, музикална експресивност на изпълнение и елегантен уникален стил, Светлин Русев е свирил в много от най-престижните концертни зали по света, сред които Театър „Шатле“, „Концертхаус“, Болшой театър, „Концертхаус“ в Берлин, „Alte Oper“ – Франкфурт, Palais des Beaux Arts в Брюксел, „Сънтори Хол“ в Токио и др.  Работил е с някои от най-големите имена и е редовен гост солист на Националния оркестър на Франция, Оркестъра на националното радио на Франция, Сеулската филхармония, Токийската филхармония, Филхармонията на Йоханесбург и други оркестри.

От 2011 Светлин Русев свири на Amati-Stradivarius от 1720, предоставена му от Amundi.

Концертът на Светлин Русев на Айфеловата кула е продукция на Българския културен институт в Париж и е посветен на празника на българската култура и писменост 24 май. 

______

За допълнителна информация: Десислава Бинева, директор БКИ-Париж, 0033 6 40 366 713.

Автор:
Десислава Бинева
Публикация:
16.05.2023 г. 14:28
Посетено:
347
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/36929-svetlin-rusev-s-tsigulkov-kontsert-na-ayfelovata-kula