По света

Школата Кабаиванска с оперна Гала в Академия "Санта Чечилия" в Рим

Артисти от Майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ за първи път излизат на престижната сцена с Concerto di Belcanto на 3 май

Школата Кабаиванска с оперна Гала в Академия "Санта Чечилия" в Рим

Школата Кабаиванска с оперна Гала в Академия "Санта Чечилия" в Рим

Артисти от майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет за първи път излизат на престижната сцена в Академия „Санта Чечилия“ в Рим с Concerto di Belcanto на 3 май.

Александрина Михайлова, Аида Паску, Божидар Божкилов, Джузепе Инфантино и Хе Канг в акомпанимент на маестро Паоло Андреоли и пред взискателния поглед на Райна Кабаиванска ще представят арии и ансамбли от големи оперни произведения.

Концертът се организира от Ротари Италия 8020 и Нов български университет и е с благотворителната кауза за подпомагане на млади оперни певци от Школата на Райна Кабаиванска. Сред официалните гости са д-р Георги Текев, изпълнителен директор на Нов български университет и партньор на Кабаиванска в нейните образователни и артистични проекти, настоящият и бившият управители на Ротари клуб – региони Лацио и Сардиния г-н Гуидо Франческети и г-н Франческо Мартино де Карлес, представители на дипломатическия корпус, ръководството на Академия Санта Чечилия. Събитието е част от проекта “Creative UE Opera out of Opera 2” на Академията, съвместно с Ротари Италия 8020 и Нов български университет. Като специален поздрав към Райна Кабаиванска ще бъде излъчено изпълнение от неин концерт в Академия Санта Чечилия през 1998 г.

Това е втори концерт на Школата Кабаиванска за 2023 г. на голяма световна сцена. През февруари състав от артисти на Школата спечели бурния възторг на парижката публиката в Опера Бастий.

През септември нови кандидати за Школата Кабаиванска традиционно ще се съберат в София. XXIII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска и Нов български университет ще започне с прослушване на 18-ти септември и ще завърши с Галаконцерт на 8 октомври в Софийската опера и балет. По време на класа Райна Кабаиванска ще избере състав за централните роли в операта „Аида“. Спектаклите в Софийската опера и балет ще бъдат през февруари 2024 г. в рамките на проекта на НБУ „Школата Кабаиванска на голямата оперна сцена“ с подкрепата на Фантастико и Столична община.

Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община.

Артистите:

Александрина Михайлова (сопран, България) специализира в Ла Скала, Милано, където през 2021 година печели място в Академията за млади певци в надпревара с 430 кандидати от целия свят. Тя е на 17 години, когато е приета в Майсторския клас на Райна Кабаиванска, като работата й с оперната прима продължава повече от пет години. Александрина е стипендиант на дарителски фонд „Райна Кабаиванска“ в Нов Български Университет от 2016 до 2021 година. Печелила е награди от конкурсите „Ото Еделман“, „Гена Димитрова“, „Премио Ета и Паоло Лимити“ и др.

На оперната сцена Александрина Михайлова дебютира през 2021 г. в Софийската опера и балет като Лиу в „Турандот“ от Пучини. През 2022 г.  е дебютът й в Ла Скала в главната роля в операта „Малкият принц“ от Пиеранджело Валтинони. Още един дебют през 2022 г. е в Софийската опера и балет като Мюзета в „Бохеми“.  

 

Аида Паску (сопран, Румъния) е родена в семейство на оперни певци. Завършва оперно пеене в Националния музикален университет на Румъния. От 2021 г. учи с Райна Кабаиванска в майсторските класове в Нов български университет и Музикален институт „Веки – Тонели“ в Модена. Аида е двукратен е стипендиант на дарителски фонд „Райна Кабаиванска“ в Нов български университет през 2021 г. и 2022 г. Лауреат е на конкурса „Жорж Енеску“ в Париж.

Дебютирала е в Националната опера на Букурещ и в Комик опера в Букурещ. Репертоарът й включва Мими („Бохеми“), Лиу („Турандот“), Микаела („Кармен“), Фиордилиджи („Така правят всички), Памина („Вълшебната флейта“). През 2022 г. прави международен дебют в Софийската опера и балет като Мими в „Бохеми“.

 

Божидар Божкилов (бас, България) се занимава с музика от дете, завършва Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“. Специализира в Оперната академия „Борис Христов“ в Рим, Академията „Моцарт“ в Екс ан Прованс (Франция), Международната оперна академия в Сулмона (Италия) и в Международната оперна академия при театър „Джузепе Верди“ в Бусколдо. На 19-годишна възраст прави оперния си дебют в поредица спектакли в италиански продукции. Носител е на награди от над 20 международни конкурса за оперни певци в Австрия, България, Италия, Румъния, Русия и САЩ. Министерството на културата на България го удостоява с почетен златен медал „100 години Борис Христов“. Носител е на Първата национална награда „Панчо Владигеров“, категория „Класическо пеене“, в класацията за студенти, изявени в областта на музиката.

На оперната сцена дебютира през 2014 г. в Държавна опера Бургас като Мазето в „Дон Жуан” от Моцарт и през 2016 г. в Софийската опера и балет  в ролята на Княз Гремин  в „Евгени Онегин“ от Чайковски. Следват международни изяви в Национална опера на Лотарингия (2017 г.),  „Dionysia opera festival” в Корфу (2019 г.) и др. През 2022 г. е Колин в „Бохеми“ от Пучини в Театро Реджо в Торино и в Софийската опера и балет.

 

Джузепе Инфантино (тенор, Италия) завършва пиано и оперно пеене в консерваторията „Артуро Тосканини“ в Рибера. От 2018 г. учи с Райна Кабаиванска в Музикален институт „Веки-Тонели“ в Модена и майсторските класове в Нов български университет. Носител на наградата за най-добър тенор в конкурса „Марчело Джордани“. През 2022 г. прави международен дебют в Софийската опера и балет като Родолфо в „Бохеми“.

 

Хе Канг (баритон, Южна Корея) завършва университета Йонсей в Сеул. Специализирал е в Академията за млади певци на операта в Хановер и Консерваторията „Джузепе Верди“ в Комо. От 2021 г. учи с Райна Кабаиванска в майсторските класове в Нов български университет и Музикален институт „Веки – Тонели“ в Модена. Хе Канг е двукратен е стипендиант на дарителски фонд „Райна Кабаиванска“ в Нов български университет през 2021 г. и 2022 г. Лауреат е на конкурса „Пиеро Капучили“ в Рим.

Дебютирал е като Скарпия („Тоска“) в оперния театър в Пиенца и като Марсел („Бохеми“) в Софийската опера и балет. През декември 2023 г. му предстои дебют като Марсел и в Италия, в оперния театър в Каляри. 

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
27.04.2023 г. 16:23
Посетено:
387
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/36817-shkolata-kabaivanska-s-operna-gala-v-akademiya-santa-chechiliya-v-rim