По света

Фотографската инсталация "Крехки" на артиста Йохана Траянова ще бъде представена в Будапеща

Изложбата може да бъде посетена от 22 март до 20 април 2023 г. в Български културен институт Будапеща, Унгария

Фотографската инсталация "Крехки", на артиста Йохана Траянова, ще бъде представена в Български културен институт Будапеща, Унгария, през месец април 2023 г. 

На майка ми

Ние с теб тук сме само веднъж
Тук сме само сега
Нямаме после
Крехки сме всъщност 

Изследването на времето и природната темпоралност, като отражение на нашата собствена преходност и крехкост, е темата на фотографската изложба, която представя Йохана Траянова. 

Визуалното изследване, промяната на ботаническия цвят, разкрива крехкостта на природните елементи, които ни заобикалят. Те ни провокират да се вгледаме във връзката ни с тях, да си припомним сходствата и да си спомним, че сме част от природния свят. Провокират ни да се запитаме: какво правя аз тук и сега? Какво правя спрямо своята собствена крехкост и  спрямо крехкостта на природата? 

Фотографските изображения, ясно изразени с почерка на автора, са преплетени със звука на щурците през лятото. Звуковата картина допълва усещането за момент, който е тук, но е преходен.

Изложбата е представена под формата на инсталация - авторът поставя своя зрител в геодезична сфера - сам - срещу произведенията, с шума от щурците и своите собствени чувства и мисли. 

Първото представяне на фотографската инсталация се състоеше в месеците август и септември 2022 г. в столичната галерия Credo Bonum. Проектът е подкрепен от Национален Фонд Култура.

Изложбата може да бъде посетена от 22 март до 20 април 2023 г. в Български културен институт Будапеща, Унгария.

Откриване на изложбата на 22 март 2023 г. (сряда), от 18.00 часа в Българския културен институт - Будапеща 1061, бул. „Андраши“ № 14.
 
Изложбата ще открие Тибор Венер, изкуствовед.

 

Повече за автора:
 
За повече информация, следете събитието във Facebook.
Автор:
Публикация:
21.03.2023 г. 20:51
Етикети:
УнгарияЙохана ТраяноваФотографска инсталацияизложба
Български културен институт Будапеща
"Крехки"
Посетено:
263
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/36596-fotografskata-instalatsiya-krehki-na-artista-yohana-trayanova-shte-bade-predstavena-v-budapeshta