По света

Киев: "Off границата" от Калин Илиев

След 20 години – отново българска драматургия в Украйна

Киев: "Off границата" от Калин Илиев


◊ СЪБИТИЕТО

„Off границата” от Калин Илиев, реж. Димо Димов, премиерни спектакли в театър „Колесо”, Киев, март 2007 година

След почти двадесет години най-после в Киев се появи спектакъл по пиеса на български драматург. След Станислав Стратиев и „Сако от велур” дойде ред и на „Оff границата” от Калин Илиев.


◊ СПЕКТАКЪЛЪТ ПО СВЕТА
 
Позната на българската публика под името „Една конска сила” и поставена преди две години в театър „София”, пиесата на Калин Илиев вече си пробива път по европейските сцени.

Първата постановка на „Off  границата” е в Словакия, следват София, Виена, Киев. Предстоят спектакли във Великобритания и Македония. Постановката в елитния киевски театър „Колесо” е дело на младия български режисьор Димо Димов и според думите на автора именно това е спектакълът, който в най-голяма степен покрива неговата представа за текста.


◊ ЗА ПИЕСАТА

Младеж и девойка стоят заедно с мотора си край границата, не могат да я преминат, защото в компютъра на граничната полиция техният пол е сменен. Вместо да последват адекватни мерки за отстраняване на произшествието, представителите на държавата използват поредица от гротескови механизми за замазване на случая. Пиесата би била класически фарс или гротеска, ако по време на своите препятствия, търсейки своята идентичност, двамата млади не откриват най-важното – своята човешка граница и идентичност.


◊ РЕАКЦИИ
   
Трагикомедията на Калин Илиев се посреща с голям интерес както сред медиите, така и сред публиката в петмилионния Киев, един от най-красивите и стари градове на Източна Европа. Но особено интересен е спектакълът за младите.

Ето мнението на журналистката от националния канал  „Култура” Наталия Морозова: „Изключителна пиеса, изключителен спектакъл. Кара те едновременно да се смееш и да страдаш, дори да си поплачеш, кара те и да мислиш. Тази история сякаш е за нас, младите украинци. Днес ние търсим своите граници, както национални, така и лични, екзистенциални”.

А ето и мнението на Людмила Стелмах, известен театровед и публицист: „У нас няма такава драматургия и такива спектакли, не зная защо. Прекрасно е, че един драматург от България чрез своята пиеса носи идеите, темите на новото време. Прекрасно е и това, че спектакълът е осъществен от българския режисьор Димо Димов с много виталност и фантазия. На добър час!”

Театър „Колесо”, ръководен от известната украинска актриса Ирина Клишевска, се намира на една стъпка разстояние от дом № 13, домът на Михаил Булгаков. Това е туристическият център на Киев, киевският Арбат.


◊ КАЛИН ИЛИЕВ ЗА СПЕКТАКЪЛА

„Отдавна мечтая да бъда в репертоара на този театър, в този контекст, сред тази атмосфера, в сърцето на моята втора родина”, сподели авторът Калин Илиев, чийто дядо е украинец, белогвардейски емигрант.

Автор:
Методи Захариев
Публикация:
15.03.2007 г. 16:57
Етикети:
Посетено:
709
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/3653-kiev-off-granitsata-ot-kalin-iliev