По света

Мандолинен квинтет „София“ изправи на крака публиката в Кувейт

Концертът на 6 март в Театър "Абдулхусейн Абдулреда" в кувейтската столица премина с голям успех

Мандолинен квинтет „София“ изправи на крака публиката в Кувейт

На 6 март вечерта, при пълна зала, в Театъра "Абдулхусейн Абдулреда" в кувейтската столица с голям успех премина концертът на Мандолинен квинтет "София" със специалното участие на Анна Карадимитрова – сопрано и Преслав Петков - кларинет. Събитието се състоя с подкрепата на Националния съвет за култура, изкуство и литература на Кувейт в сътрудничество с Посолството на Република България и бе посветено на 60-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Кувейт.

Мандолинен квинтет "София" е проект на китариста на Б.Т.Р. - Славчо Николов. В продължение на 30 години  Славчо е творческия двигател на една от най-успешните български рок групи, но паралелно с това той пише филмова и театрална музика. Създаването на квинтет „София” е резултат от интереса и любовта му към класическата музика и класическите струнни инструменти, които са неизменна част от творческия му път.

В своите изпълнения квинтетът съчетава българските мандолинни и китарни традиции и най-новите постижения на европейското плектро музициране. https://www.youtube.com/watch?v=bWDuLNnbWSg

Специално за мандолинен квинтет "София" Славчо Николов написва нови оригинални творби - „Приказка за Балкана”, „Румба”, „Tears and Smiles” и др. Репертоарът на квинтета е много разнообразен. В него са включени пиеси от Й. С. Бах, Жак Офенбах, Марио Мачоки, Карл Дженкинс и много др. Голяма част от репертоара на квинтета заемат и българските класици като Добри Христов, Парашкев Хаджиев, Дико Илиев, Петко Стайнов.

 

Автор:
Светла Русева
Публикация:
07.03.2023 г. 19:58
Етикети:
Анна КарадимитроваконцертСлавчо Николов
Преслав Петков
Кувейт
Мандолинен квинтет "София"
Посетено:
317
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/36513-mandolinen-kvintet-sofiya-izpravi-na-kraka-publikata-v-kuveyt