По света

Български щанд на 60-о юбилейно издание на Международния панаир на детската книга в Болоня

Книжният форум ще се проведе от 6 до 9 март 2023

 

Български щанд на 60-о юбилейно издание на Международния панаир на детската книга в Болоня

Асоциация „Българска книга“ (АБК), в партньорство с Асоциация „Култура и книжовност“ (АКК), организира национален представителен щанд на Международния панаир на детската книга в Болоня. Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“.

Международният панаир на детската книга в Болоня е водещо световно събитие в областта на детското книгоиздаване. През 2023 г. книжният форум празнува 60-годишния си юбилей и ще се проведе от 6 до 9 март. Предвид дългата си и успешна история, панаирът е успял да събере уникална и разнообразна публика, превръщайки се в първокласен световен център за обмен на авторски права в сферата на издаването на детски книги, илюстрации, анимация и свързаните с тях области.

Издатели, илюстратори, графични дизайнери, литературни агенти, автори, преводачи, дистрибутори, печатари, специалисти по аудиокниги, книготърговци, библиотекари и учители посещават събитието всяка пролет, за да се запознаят с най-новите детски книги и мултимедийните продукти, които са изложени на хиляди щандове.

„На щанда могат да бъдат намерени книги, предоставени от български издатели, както и селекция от български книги за деца, които са избрани от изтъкнати специалисти в областта на детската литература и четене. Това са: Вал Стоева - председател на фондация „Детски книги“ и организатор на любимата на децата награда „Бисерче вълшебно“; Светлозар Желев - директор на Националния център за книгата към НДК и организатор на наградите „Перото“; Искра Джанабетска - една от създателките на платформата „Книговище“ и програмен директор на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи.

„Участието ни с представителен щанд в 60-о юбилейно издание на панаира в Болоня за нас е огромна радост, защото именно детските книги превръщат децата в добри и успешни възрастни. Присъствието на България тази година е от значение за развитието на индустрията и за популяризирането на културата на страната ни на международната сцена“ - думи на Десислава Алексиева - председател на Асоциация „Българска книга“.

 

 

Автор:
Анелия Скримова, Асоциация „Българска книга“
Публикация:
06.03.2023 г. 14:33
Етикети:
детско книгоиздаванеАсоциация „Българска книга“Болоня
Асоциация „Култура и книжовност“
български щанд
Международен панаир на детската книга
Посетено:
431
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/36503-balgarski-shtand-na-60-o-yubileyno-izdanie-na-mezhdunarodniya-panair-na-detskata-kniga-v-bolonya