По света

Париж посрещна Школата Кабаиванска

Ученици от Майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ завладяха публиката на Парижката опера с таланта си

Париж посрещна Школата Кабаиванска: 2
Александрина Михайлова
Париж посрещна Школата Кабаиванска: 3
Божидар Божкилов
Париж посрещна Школата Кабаиванска: 4
Джузепе Инфантино
Париж посрещна Школата Кабаиванска: 5
Вероника Симеони

 

Париж посрещна Школата Кабаиванска!

Емоционален концерт Serata Belcanto на артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет се състоя в Парижката опера Бастий на 10 февруари.

Александрина Михайлова, Вероника Симеони, Джузепе Инфантино и Божидар Божкилов, в акомпанимент на пианистката Боряна Ламбрева, представиха арии и ансамбли от произведения на Бах, Доницети, Берлиоз, Верди, Сен-Санс и Пучини пред парижката публика и спечелиха нейния бурен възторг. 

Внезапен грип попречи на Райна Кабаиванска да присъства на събитието. Майсторският клас на световната оперна актриса в НБУ и нейната международна школа бяха представени от д-р Георги Текев, изпълнителен директор на университета и партньор на Кабаиванска в нейните образователни и артистични проекти. 

Инициативата за събитието е на директора на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева съвместно с Нов български университет. Сред публиката в препълнената зала бяха представители на дипломатическия корпус, ръководството и артистичния състав на Опера Бастий, почитатели на Райна Кабаиванска от България, Италия и Франция, както и членове на българската диаспора в Париж. 

Във вълнуващ акцент за българската общност в залата се превърнаха „Хайдушка песен“ и „Девойче“ от Добри Христов, изпълнени от Божидар Божкилов и Александрина Михайлова. Вечерта завърши с класическия бис „Наздравица“ от „Травиата“, в който артисти и публика пяха заедно.

Оперните почитатели в София скоро ще имат възможност да видят двама от участниците в парижкия концерт. На сцената на Софийската опера Джузепе Инфантино гостува в „Риголето“ през февруари, а Вероника Симеони - в „Кармен“ през април.

Райна Кабаиванска ще пристигне в София през септември за своя XXIII Международен майсторски клас в Нов български университет, когато тя ще избере състав за централните роли в операта „Аида“. Четирите спектакъла ще се състоят в Софийската опера през декември в рамките на проекта на НБУ „Школата Кабаиванска на световната оперна сцена“ с подкрепата на Фантастико и Столична община.

__________________

Снимки: Костадин Кръстев - Коко

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
14.02.2023 г. 14:08
Посетено:
486
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/36386-parizh-posreshtna-shkolata-kabaivanska