По света

Четирима българи отличени на Международния хайку конкурс “Basho-an”

Текстовете на Надежда Костадинова, Весислава Савова, Минко Танев и Владислав Христов са привлекли вниманието на авторитетното жури

Четирима българи отличени на Международния хайку конкурс “Basho-an”

Четирима българи отличени на Международния хайку конкурс “Basho-an”

Текстовете на четирима български поети - Надежда Костадинова, Весислава Савова, Минко Танев и Владислав Христов - са отличени в петото издание на Международния хайку конкурс “Basho-an”. Инициативата за провеждането на конкурса е на музея Мацуо Башо в Токио.

Тричленното жури е в състав - професор Кай Хасегава от Токийския университет, госпожа Наоко Фуджита и редакторът на хайку рубриката в японския вестник “Mainichi” Дугал Линдзи. Всеки един от журито избира по един победител и 10 отличени хайку.

В петото издание на конкурса са взели участие 1099 поети от 34 държави.

Всички отличени автори можете да видите на адрес:

https://www.kcf.or.jp/images/basho/basho_award_2022.pdf?fbclid=IwAR2WkAmk7cCTcAGJPPjg9n7AaqKi4bQQPkUDF1SZKa99YZYqGmaYoKGclaA

Повече за Музея на Башо

Разположен на брега на река Сумида в токийския квартал Моришита, Музеят на Мацуо Башо (1644-1694 г.) е посветен на живота и творчеството на личността, издигнала хайку до значим литературен жанр. Най-известният японски поет е живял аскетично в свой обособен кът, наречен Basho-an. Обитавал е къщурка със сламен покрив някъде в околността от 1680 г. нататък и точно там е написал по-голямата част от своите пътеписи и хайку.

Музейната експозиция се състои главно от калиграфски свитъци и известно количество автентични предмети от живота и времето на Башо. Има също така и стая, използвана за часовете по писане на хайку. Чаровно проектираната японска градина и откритото пространство около сградата повежда посетителите през миниатюрни мостове, пътеки и камъни, върху които са издълбани стиховете на майстора. За да бъде напълно спазен стилът, градината на музея е пълна с бананови дървета („Башо“ буквално означава „японско бананово растение“ и именно заради това той възприема своя поетичен псевдоним). Известното хайку на Башо за жабата и старото езеро, всъщност обрисува действителен пейзаж - миниатюрни езерца около „Банановото убежище“. Башо е оставал в тази колиба между странстванията си. На 200 метра от музея, издигащ се над мястото, където се сливат реките Сумида и Онаги, е изтъкнатият Мемориален парк на Башо, официална пристройка към Музея на Башо. На върха, след кратка поредица от стъпала, се извисява бронзова статуя на седящия поет, обграден от японски бананови растения.

В днешно време Музеят на Башо се е превърнал в място, на което ентусиасти изкушени от хайку, могат да се наслаждават на дейности и изложби, свързани с поета и поезията му. Там се провеждат редовно класове по писане на хайку и представяния на книги и изложби.

 

Автор:
Публикация:
10.02.2023 г. 14:59
Посетено:
847
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/36363-chetirima-balgari-otlicheni-na-mezhdunarodniya-hayku-konkurs-basho-an