По света

Балетът на Държавна опера Варна с празнични гастроли на 3 континента

Спектакли на „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“, „Копелия“ и "Жизел" в Северна Америка, Азия и Европа

Балетът на Държавна опера Варна с празнични гастроли на 3 континента

 

Балетът на Държавна опера Варна с празнични гастроли на 3 континента

В празничното време около Коледните и Новогодишни празници интернационалната балетна трупа на Държавна опера Варна гастролира едновременно на 3 континента - Северна Америка, Азия и Европа. След големия си успех миналата година в Мексико, Варненският балет отново е поканен там. От ноември до Коледа част от състава, начело с репетитора Светлана Тоншева, представя в различни градове на страната, включително в световния курорт Канкун, „Лешникотрошачката“, редакция на известния хореограф Сергей Бобров, в главните роли с премиер солиста на Държавна опера Варна Павел Кирчев и примабалерината от Скопие Мария Кичевска.

От 5 декември, пак до Коледа, втори балетен екип гастролира на различни сцени в Южна Корея с близо 20 представления на „Лешникотрошачката“ и „Лебедово езеро“, хореографска редакция на Йордан Кръстев. За чудесния прием, най-напред в Сеул, говорят кратките видеа, които артистите  споделят след всеки спектакъл в социалните мрежи.

Много позитивна критика със заглавие „Варненският балет покори Южна Корея“, излезе в елитното издание „Opera World”: „Коледният период винаги е бил най-очакваният от годината, заради вълшебната атмосфера, която обгръща всички в своята красота. Именно с красотата на високата балетна класика - "Лебедово езеро" и "Лешникотрошачката", Балетът на Държавна опера Варна, с директор Даниела Димова, покори Южна Корея. Престижната балетна трупа е на турне тези дни в 7 корейски града - Сеул, Тегу, Геоджае, Сънчхон, Андонг, Чонджу и Мокпо. И в двете заглавия в главните роли, като Одета/Одилия и Клара, се редуват Елена Коцюбира и Ева Мендес, съответно Емил Йорданов и Даниел Тичков се сменят в ролите на Принц Зигфрид и Принц Лешникотрошач.

Особено въздействащи са декорите на Ася Стоименова, като статична и движеща се основа на спектакъла, способна да пресъздаде магията на „Лебедово езеро“ и „Лешникотрошачката“. Костюмите на Ника Илиева обръщат специално внимание на детайлите, както за 24-те лебеда, така и за нежните снежинки. Танцьорите Джузепе Каракапа и Алесио Кавалера заслужават изключителна похвала за чистотата и прецизността на изпълненията си в ролята на Шута в „Лебедово езеро“, както и Флавио Валентино и Елиа Даволио - за проникновеното си и експресивно пресъздаване на образите на коварния магьосник Ротбарт. Мъжкият и женският балетен състав показаха отлична хомогенност и техника и в двете заглавия. Компанията ще продължи турнето с общо 18 представления на “Лешникотрошачката”, която ще поздрави публиката включително на самата Коледа. Със сигурност изтичащите дни на 2022 година ни изпълват с голямо задоволство“, отбелязва „Opera World“ в публикация от 14 декември 2022 г.

Opera World“, 14 diciembre 2022, https://www.operaworld.es/el-ballet-de-varna-conquista-corea-del-sur/?fbclid=IwAR1a0b_eosxKG_-b0APfrL-srWNAoz88S5u0Xjp_GRjncg8DThvH2VCSHJs

Основна част от балетната трупа на Държавна опера Варна замина на 15 декември за традиционния си 3-месечен гастрол по Коледа и Нова година в Обединеното кралство.

До 15 март екип от 80 души – балетни артисти, оркестър с диригенти Стефан Бояджиев и Петър Тулешков, също технически служби, представят в различни театри на Англия и Шотландия новите редакции на Сергей Бобров на „Лебедово езеро“, „Лешникотрошачката“, „Жизел“ и „Копелия“ – общо 110 спектакъла. Първите представления на „Лешникотрошачката“ в престижната зала „St David`s Hall” в Кардиф отрази най-големия седмичник на Обединеното кралство „The Times”.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
23.12.2022 г. 18:38
Етикети:
„Лешникотрошачката“ЕвропаАзиябалетДържавна опера Варна
„Opera World”
"Лебедово езеро“
"Копелия“
„Жизел“
Северна Америка
празнични гастроли
Посетено:
2630
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/36115-baletat-na-darzhavna-opera-varna-s-praznichni-gastroli-na-3-kontinenta