По света

„Травиата” на Старозагорската опера - първият оперен спектакъл в Косово

„Чудо! В свят, в който се закриват театри, откриваме нов оперен театър в Косово!” – това написа в своята фейсбук страница именитият албански баритон Гезим Мишкета

„Травиата” на Старозагорската опера - първият оперен спектакъл в Косово: 1
Беса Лугичи в ролята на Виолета на сцената на Старозагорската опера, фото Георги Петков
„Травиата” на Старозагорската опера - първият оперен спектакъл в Косово: 2
Гезим Мишкета - баритон
„Травиата” на Старозагорската опера - първият оперен спектакъл в Косово: 3
Беса Лугичи - дебют в ролята на Виолета, Държавна опера Стара Загора, фото Георги Петков
„Травиата” на Старозагорската опера - първият оперен спектакъл в Косово: 4
Беса Лугичи, Огнян Драганов - репетиция, "Лучия ди Ламермур", Държавна опера Стара Загора

 


На 15 декември от 19.00 часа на специално построена сцена в Спортната зала на Прищина – столицата на Република Косово, ще се състои историческата премиера на спектакъла на операта „Травиата” от Джузепе Верди.

Това е първият цялостен оперен спектакъл, който ще бъде представен в Косово. Постановката е на Старозагорската опера, сценографията и костюмите са на Борис Стойнов, а специално за косовското сопрано Беса Лугичи, която ще бъде в ролята на Виолета Валери, са ушити в Старозагорската опера костюми по проект на италианския художник Салваторе Русо.

Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов, диригент е маестро Найден Тодоров, асистент диригент Крис МакКракън от Великобритания. Вторият спектакъл е на 17 декември. В главните роли на историческото събитие за Косово, което се осъществява в сътрудничество с Държавна опера Стара Загора (България), Театъра за опера и балет в Тирана (Албания) и Косовската филхармония зрителите ще видят още италианския тенор Емануеле Дауганно – в ролята на Алфред  Жермон, а албанският баритон Гезим Мишкета ще бъде в ролята на Жорж Жермон.

Билетите за първото представление отдавна са изкупени, Косово очаква трепетно своя първи оперен спектакъл и е на прага да осъществи лелеяната мечта на своите музиканти и оперни да има свой оперен театър.

Драматичните обрати в историята на Косово многократно спират създаването на Оперен театър, но не намаляват ентусиазма на артистите и на активния музикален и танцов живот. Косово създава и поддържа своята музикална култура чрез музикалните училища, които дори след забраната им през 90-те години продължават своята дейност като частни училища. Тази година Националният балет на Косово отпразнува своята 50-годишнина, а Косовската филхармония и хор са част от музикалната традиция на Косово. Косово се отличава със своите таланти, които продължават своето обучение в откритата през 1973 година Академия по изкуствата (днес Факултет по изкуствата). Надеждата на творците и артистите е да имат свой оперен дом и да не се налага да се преориентират към сходни професии или да разчитат само на своите изяви в чужбина. На 3 август 2021 г. Парламентът на Косово гласува предложението-решение на правителството на Косово за създаване на Опера като институция. Меритон Феризи е назначен за изпълняващ длъжността директор на Косовската опера. Назначен е и Подготвителен съвет за инициирането и функционирането на институцията Косовска опера. Това решение е приветствано от професионалистите, но те ясно си дават сметка, че до финализирането на проекта трябва да се извърви дълъг път. Първата крачка вече е направена и на 15 декември Косово ще отпразнува премиерата на своето първо оперно представление.

Огнян Драганов – директор на Старозагорската опера и режисьор на спектакъла на операта „Травиата”:

„За мен е много специален момент да бъда първият режисьор, който поставя оперен спектакъл, както и заедно със Старозагорската опера да сме  партньор на прохождащата Опера в Косово. Още през 2016 година, когато поех управлението на Старозагорската опера, на първия Фестивал на оперното и балетното изкуство, когото осъществихме с моя екип в Стара Загора, създадохме Балканската оперна мрежа. Идеята беше точно тази: да обединим усилията си на Балканите, за да можем заедно да създаваме продукции, да обменяме таланти и опит и да популяризираме постиженията на оперното и балетното изкуство в региона. На нашия фестивал редовно присъстват програми, които представят ярката самобитна музикална култура на отделните балкански страни. Такъв беше и концертът тази година, на който прозвучаха песни и инструментални пиеси от Албания и Косово. Среща, която начерта и бъдещи съвместни проекти с Националната опера в Тирана, Албания. Впечатлен съм от изключителните дарования на Косово, сред които ярко блести Беса Лугичи, на чийто талант се радваме години наред в Стара Загора, в България. На нашата сцена Беса Лугичи направи забележителни роли като Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети, Мими от „Бохеми” на Пучини, Виолета от „Травиата” на Верди, Инес от първата за България и региона постановка на операта „Африканката” от Майербер, а само преди по-малко от месец – тя беше Маргарита в премиерата на операта с кукли „Фауст” от Гуно.

Вярвам, че нашето сътрудничество с Операта и балета в Косово ще продължи и ще се разраства, а нашата Балканска оперна мрежа ще бъде обединителната линия за още по-мащабни и значими проекти.

На добър час на оперно Косово!”
 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
15.12.2022 г. 14:33
Посетено:
688
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/36075-traviata-na-starozagorskata-opera-parviyat-operen-spektakal-v-kosovo