По света

Рим празнува Райна Кабаиванска - голямата дива на операта

Емоционална и величествена Гала вечер, посветена на Райна Кабаиванска в Римската опера

 

Рим празнува Райна Кабаиванска - голямата дива на операта

Емоционална и величествена Гала вечер, посветена на Райна Кабаиванска, се състоя в Римската опера на 29 ноември. Публиката посрещна голямата дива на крака с възгласи и овации. "Обичам ви много!", отвърна Кабаиванска и разтвори ръце в прегръдка за препълнената зала.

Със свидетелства за кариерата на легендарното сопрано се включиха директора на Римската опера Франческо Гамброни, Карло Фонтана – екс директор на Ла Скала, Театро Реджо в Парма и Театро Комунале в Болоня, Адуа Павароти и др. Федерико Моликоне – Президент на Комисията по култура в Парламента, поднесе поздравления от Джорджа Мелони - министър-председател на Италия. Сред официалните гости в залата бяха д-р Георги Текев, изпълнителен директор и член на Настоятелството на Нов български университет и акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

Арии и дуети от Белини, Пучини, Верди, Берлиоз и Сен-Санс представиха мецосопраното Вероника Симеони, сопраното Витория Йео и тенорът Андреа Каре – артисти от Школата Кабаиванска с международна кариера и стипендианти на фонд "Райна Кабаиванска" в Нов български университет. Сценичните тоалети на младите певици бяха подарък от тяхната Маестра - рокли на самата Райна Кабаиванска, създадени за нея от дизайнера Роберто Капучи. "Прекрасна си! Още по-хубава сега, отколкото когато беше млада!", провикна се от залата Капучи към своята муза. 

"Райна е Тоска, Чо Чо Сан, Адриана и до днес в тези роли тя няма съперници", подчерта Карло Фонтана. "Но винаги съм бил възхитен от нейното интелектуално любопитство да прави нови дебюти дори тогава, когато можеше да живее върху славата от постигнатото.".

"Райна изгради живота на този театър, както и на други театри в Италия, в които работи дълги години. С нея имаме дълго и прекрасно приятелство.",  отбеляза Франческо Гамброни.

Представен беше и албумът RAINA DIVA на издателството от Болоня Scripta Meneant. Лимитирано издание от 777 копия, посветено на голямата дива на операта. С него започва поредицата Vissi d’Arte - луксозни издания за най-големите имена в оперната история на Италия – Мария Калас, Франко Дзефирели и др.

Райна Кабаиванска ще пристигне в София за четири спектакъла на "Бохеми" с нейни възпитаници, участници в майсторските класове в Нов български университет. Представленията са в Софийската опера и балет на 15,16,17 и 18 декември и се реализират с помощта на Фантастико, А1, КФМ и Modena Belcanto.  

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
01.12.2022 г. 11:57
Етикети:
концертопераРимРайна Кабаиванска
албум RAINA DIVA
Гала вечер
Посетено:
1958
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/35972-rim-praznuva-rayna-kabaivanska-golyamata-diva-na-operata