По света

Наградата “Руски Букър”

Конкурс за най-добър роман на годината, написан на руски език

◊ СЪБИТИЕТО

В Москва стартира “Руски Букър - 2007”

В Москва бе обявено началото на поредния конкурс за най-добър роман на годината, написан на руски език. С това стартира XVI поредно издание на наградата “Руски Букър”, която в Русия наричат най-старата независима литературна награда.

На 4 юли ще бъде огласен дългият списък с автори, допуснати до конкурса.

“Шорт-листата” с шестима финалисти ще стане ясна на 3 октомври, а самото церемониално връчване на приза ще се състои на 5 декември. Победителят ще получи 20 000 щатски долара, а петимата му подгласници – по 2000 долара.


◊ ОЩЕ ЗА НАГРАДАТА

Наградата “Руски Букър” съществува от 1991 година. От миналата година попечител на наградата е международната нефтена компания с руско участие Бритиш Петролиум. През 2006 г. носител на приза стана Олга Славникова с романа си “2017”, а година преди това връчването на наградата беше особено шумно.

Тогавашният председател на журито – известният руски писател-дисидент Василий Аксьонов, не прие мнението на останалите си колеги и не се съгласи с определения за носител на “Руски Букър” Денис Гуцко, като отказа да му връчи премията.

За председател на тазгодишното жури е определен поетът, прозаик и професионален преводач Асар Епел, заедно с него литературните творби на руските романисти ще отсяват Олег Зайончковский, Самуил Лурие, Олеся Николаева и театралният режисьор Хенриета Яновская.
Автор:
Нели Пигулева, Москва
Публикация:
05.03.2007 г. 18:26
Посетено:
478
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/3597-nagradata-ruski-bukar