По света

Филмът "La Scuola Kabaivanska" участва на престижен филмов фестивал в Аржентина

Филмът е посветен на артистичната, преподавателската и благотворителната дейност на Райна Кабаиванска и отбелязва 20-годишнината на нейния Международен майсторски клас в НБУ

Филмът "La Scuola Kabaivanska" участва на престижен филмов фестивал в Аржентина

 

Ново признание за документалния филм "La Scuola Kabaivanska" с режисьор Найо Тицин, сценарист Петър Барбалов, продуцент Георги Текев дойде от Аржентина. Филмът е селектиран в конкурсната програма на престижния филмов фестивал Arte Non Stop Film Festival в Буенос Айрес.

Филмът, посветен на артистичната, преподавателската и благотворителната дейност на Райна Кабаиванска, отбелязва 20-годишнината на нейния Международен майсторски клас в Нов български университет. От първо лице великата оперна дива разказва за артистите, които създава, оперния свят в миналото и днес, и мечтите, отправени към бъдещето. Със свидетелства се включват и нейни ученици, днес певци със световна слава – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, както и младата българска надежда от Ла Скала Александрина Михайлова.

След дебюта си на сцената на първия италиански оперен театър в оперите „Тайният брак“ и „Малкият принц“ тази есен, Александрина е избрана от Райна Кабаиванска за ролята на Мюзета в спектаклите на „Бохеми“, които ще бъдат представени на 15,16,17 и 18 декември 2022 г. в Софийската опера и балет. В другите главни роли също ще се изявят артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска в НБУ и стипендианти на нейния дарителски фонд, подкрепен от Фантастико и А1. Сред тях са изгряващият италиански тенор Джузепе Инфантино и най-новите открития на Маестра Кабаиванска - румънското сопрано Аида Паску, южнокорейският тенор Хе Канг и българският бас Божидар Божкилов.

През декември Райна Кабаиванска отново ще бъде в София, за да подготви своите възпитаници за новото предизвикателство.

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
24.10.2022 г. 12:16
Посетено:
591
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/35664-filmat-la-scuola-kabaivanska-uchastva-na-prestizhen-filmov-festival-v-arzhentina