По света

Специално събитие на Българския павилион на Венецианското биенале

Художникът Михаил Михайлов ще осъществи пърформанса Self-brainwashing#2 в Университета Ca' Foscari във Венеция на 21 октомври 2022 г.

 

◊ СЪБИТИЕТО

Национална галерия

Български павилион 
59. издание на Международната изложба за изкуство  
La Biennale di Venezia 

23. 04. – 27. 11. 2022 
 
Self-brainwashing#2
 
Пърформанс на Михаил Михайлов 
Специално събитие на „Ето къде си“ /There  you are
Университет Ка‘Фоскари (вътрешен двор) 
Адрес: Дорсодуро 3246, Венеция 

21 октомври 2022 
13:30pm - 14:30pm – първи пърформанс 
14:30pm - 15:30pm – дискусия 
15:30pm - 16:30pm – втори пърформанс 
 
Куратор: Ирина Баткова 
Звук: Харалд Стоян 
Съвместна продукция/костюми: Ханес Андреле 
Комисионер на националното участие: Яра Бубнова  
Организация: Иляна Крапова, Франческа Джубилей, Венис Арт Фактъри (Venice Art Factory) 
Със съдействието на Университета Ка‘ Фоскари (Ca’ Foscari) във Венеция 

Необходима е регистрация за участие в пърформанса. Отворен за публика без регистрация.

Пърформансът Self-brainwashing#2 е част от проекта „Ето къде си“ с куратор Ирина Баткова, представен в Българския павилион на 59-ата Международна изложба за изкуство, La Biennale di Venezia. 

Той е свързан с идеята за скриване и заличаване на съществуващия свят около нас, включително и на фигурата на художника, и трансформирането  на всичко това  в нещо друго, което провокира към търсене на думи, с които да го назовем. Авторът, облечен в бял защитен костюм, и околното пространство постепенно се потапят в ефирна и нетрайна бяла пяна – това действие е придружено от специално създаден за пърформанса звуков фон от австрийския артист Харалд Стоян.  

Този артистичен акт фокусира вниманието върху основната теза в концепцията на кураторката на 59. Венецианско биенале Чечилия Алемани за постхуманизма като критика на разрушителния потенциал на антропоцентричната култура, в която човекът е мярка за всички неща. Детската книга  „Млякото на мечтите“ (The  Milk  of Dreams) на мексиканската писателка и художничка Леонора Карингтън, вдъхновила Алемани, на пръв поглед изглежда сюрреалистична, но всъщност е креативен резултат на утопично въображение, благодарение на което светът става свободен и пълен с неочаквани възможности. Героите на книгата нямат строга идентичност и са готови на всякакви метаморфози.  

Именно въпросът за метаморфозите в света и метаморфозите в нашите възприятия е в основата на пърформанса Self brainwashing. Пяната в него, изчезваща сравнително бързо, под която пейзажът отново започва да се разкрива, задава въпроса за стабилността на възприятията, за свързаността им с индивидуалния опит и знание, трудно справящи се с все по-осезателния бърз ход на времето, което сменя гледките и гледните  точки.

Този  артистичен акт на Михаил Михайлов е демонстрация на това как един новосъздаден художествен език, конструиращ в случая съдържанието на сайт специфик инсталацията „Ето къде си“ (There  you are) за Българския павилион на Венецианското биенале, може да работи и извън архитектурата, за която е мислен, в много по голямата рамка на града Венеция, превърнал се в сцена за обмен на идеи и концепции за света и хората.  
 
За пърформанса Self-brainwashing#2 Описание на събитието 
 
Един от вътрешните дворове на университета,чийто център има типичен за венецианските дворове кладенец, ще бъде скулптиран с пяна, която ще покрие не само околната  среда, но и фигурата  на  художника. Звуковият  пейзаж, който е важна част от артистичния акт, е специално създаден за пърформанса от австрийския артист Харалд Стоян.  

Приблизително 30 бели гащеризона и 30 бели шапки ще бъдат осигурени за  публиката, който реши да се включи. Зрителите ще бъдат помолени да останат в определена зона, откъдето непрекъснат поток от бяла пяна ще бъде изхвърлян от машина, постепенно покривайки и участниците в събитието. По този начин доброволците ще се слеят с бялата маса, ще загубят своята индивидуалност и ще се превърнат в жива скулптура.  

Между двете представления ще има дискусия със студенти от университета, в която ще участва част от екипа, работил за българския павилион: художникът Михаил Михайлов, кураторът Ирина Баткова, Франческа Джубилей от Венис Арт Фактъри и артистът Харалд Стоян, създал звуковата среда за пърформанса.

_____________

Фотокредити:

Self-brainwashing#1, пърформанс, Галерия +359, София, 2021 © снимка: Божана Димитрова (1)

Self-brainwashing#1, пърформанс, Галерия +359, София, 2021 © снимка: Ханес Андерле (2)

 

Автор:
Екип на Българския павилион
Публикация:
16.10.2022 г. 14:57
Етикети:
Ирина БатковаМихаил МихайловПърформансLa Biennale di VeneziaВенецианско биеналеБългарски павилионНационална галерия
Харалд Стоян
„Ето къде си“ /There  you are
Международна изложба за изкуство
Self-brainwashing#2
Посетено:
1203
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/35613-spetsialno-sabitie-na-balgarskiya-pavilion-na-venetsianskoto-bienale