По света

Държавен куклен театър Сливен с четири награди  от Международния фестивал в Сараево

Младите актьори се представиха със „Свинарят“ на режисьора Тодор Вълов, по приказката на Ханс Кристиан Андерсен

 

Държавен куклен театър Сливен с четири награди  от Международния фестивал в Сараево

Държавен куклен театър – Сливен отнесе четири от седемте награди на тазгодишното издание на Международния куклен фестивал за деца LUT FEST , Източно Сараево, Босна и Херцеговина. Трупата на ДКТ – Сливен влезе в надпревара с професионални кукленици от Сърбия, Република Сръбска, Федерация Босна и Херцеговина, Естония и Израел, които представиха повече от 20 спектакъла в основната състезателна програма на форума. Младите актьори се представиха със „Свинарят на режисьора Тодор Вълов, по приказката на Ханс Кристиан Андерсен.

Фестивалното жури в състав проф. Боньо Лунгов, председател и членове Небойша Йованович и Младен Янкович, единодушно им присъди наградата за най-добро колективно актьорско изпълнение.

Яница Халачева получи индивидуално актьорско признание, а Наталия Гочева отнесе отличията за най-добро естетическо и техническо решение на куклите, за сценография и костюми.

LUTFEST е международен куклен фестивал, който се провежда ежегодно в Източно Сараево, Република Сръбска, Босна и Херцеговина. Създаден е през 1999 г., впоследствие се превръща в най-големият фестивал от този вид в бивша Югославия. Платформата му представя някои от най-известните кукловоди в света, включително Пол Макгинис, Брус Ланойл и Питър Шуман. Домакин е на стойностни и художествено значими сценични произведения на куклени театри от цял свят. Допринася за популяризирането на нови и утвърждаването на реализирани културни ценности на международно ниво.

ДКТ – Сливен за пореден път отвоюва мястото и доказа приноса си – както към фестивала, така и към развитието на световното куклено изкуство.

Трупата отново е в Сливен и ще очаква публиката от която се вдъхновява, заради която твори и с която споделя вълнението си представление след представление.

Предстои месецът, през който градът ще отпразнува своя празник и ДКТ – Сливен отново е готов да зарадва най-малките му жители.

 

 

Автор:
ДКТ Сливен
Публикация:
03.10.2022 г. 12:50
Посетено:
501
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/35527-darzhaven-kuklen-teatar-sliven-s-chetiri-nagradi-ot-mezhdunarodniya-festival-v-saraevo