По света

Държавен куклен театър Сливен се съревновава в Сараево

Младите актьори представят България със спектакъла на режисьора Тодор Вълов „Свинарят“ по приказката на Ханс Кристиан Андерсен

 

Държавен куклен театър Сливен се съревновава в Сараево

Днес трупата на Държавен куклен театър – Сливен играе на Международния куклен фестивал за деца LUT FEST , Източно Сараево, Босна и Херцеговина.

В предпоследния ден на фестивалния форум, младите актьори представят България със спектакъла на режисьора Тодор Вълов „Свинарят“ по приказката на Ханс Кристиан Андерсен. Те влизат в творческа надпревара със свои колеги от Сърбия, Република Сръбска, Федерация Босна и Херцеговина, Естония и Израел. Тази година LUT FEST представи палитра от 20 куклени спектакъла в основната състезателна програма и много майсторски класове, лекции и ателиета в съпътстващата

LUT FEST е международен куклен фестивал, който се провежда ежегодно в Източно Сараево, Република Сръбска, Босна и Херцеговина. Създаден е през 1999 г., впоследствие се превръща в най-големият фестивал от този вид в бивша Югославия. Платформата му представя някои от най-известните кукловоди в света, включително Пол Макгинис, Брус Ланойл и Питър Шуман. Домакин е на стойностни и художествено значими сценични произведения на куклени театри от цял свят. Допринася за популяризирането на нови и утвърждаването на реализирани културни ценности на международно ниво.

ДКТ – Сливен има своето утвърдено място, както в историята, така и в развитието на фестивала. В миналогодишното издание на LUT FEST трупата представи два спектакъла – „Славеят“ и „Кралят Елен“. Жителите на Сливен могат да ги видят в родния си град през октомври, заедно с останалите заглавия в афиша на кукления театър.

 

С В И Н А Р Я Т

по Ханс Кристиан Андерсен

Драматизация и постановка: Тодор Вълов
Сценография и кукли: Наталия Гочева
Музика: Пламен Мирчев - Мирона

Участват: Андрей Иванов, Василена Чернаева, Георги Янев, Мадлен Бисерска, Росен Иванов, Яница Халачева

Автор на плаката: доц. д-р Георги Павлов
Автор на снимките: Георги Ангелов

 

От авторите на „Свинарят“:

Приказката на Андерсен напомня, че и днес най-скъпоценното у човека са благородството на ума и душата. Разглезените, егоистите и горделивите трудно могат да бъдат харесани от някого, точно като това се случва с – принцесата, придворните и кралят.

Чрез изящните кукли, ярките сценични образи и заразителната актьорска игра, в нашия спектакъл се постарахме – да ви помогнем с избора:

- Кое е ценното?

- Дали богатство, титли, власт или …

„Свинарят“ е спектакъл-пародия на човешката суета, лицемерие, повърхностност и самовлюбеност.

Създаден е внимателно, с много обич и чувство за хумор, специално за вас – нашите зрители.

* Спектакълът е подходящ за деца над 5 години.

 

 

Автор:
ДКТ Сливен
Публикация:
29.09.2022 г. 16:36
Етикети:
„Свинарят“Тодор ВъловСараевоДържавен куклен театър Сливен
LUT FEST
Международен куклен фестивал за деца
Посетено:
1132
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/35506-darzhaven-kuklen-teatar-sliven-se-sarevnovava-v-saraevo