По света

Националният военноисторически музей гостува с изложба в Кралския музей Лаженки в Полша

Изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив“ може да бъде разгледана от 22 септември до 6 ноември

Националният военноисторически музей гостува с изложба в Кралския музей Лаженки в Полша

Яким Банчев. "Поход в дъжд"

 

По повод 110-ата годишнина от началото на Балканската война и в навечерието на Независимостта Националният военноисторически музей гостува в Кралския музей Лаженки с изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив“. Тя представя 42 художествени произведения на 16 от най-изявените художници, творили в България по време на Балканските и Първата световна война. Сред тях са Александър Мутафов, Борис Денев, Владимир Димитров – Майстора, Димитър Гюдженов, Константин Щъркелов, Никола Танев, Петър Морозов, Ярослав Вешин и др.

Някои от художниците, добили впоследствие европейска и световна известност, правят своите първи крачки именно с рисунки по фронтовете на войните от началото на ХХ в. С палитрата от емоции, запечатани на бялото платно, те противопоставят „трясъка на безсмъртните победи“ на човешкия порив за съхранение на живота и цената на войната.

Изложбата се организира със съдействието на Българския културен институт – Варшава, и може да бъде разгледана в Кралския музей Лаженки във Варшава от 22 септември до 6 ноември 2022.

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
21.09.2022 г. 11:54
Етикети:
годишнинаПолшаизложбаНационален военноисторически музейНВИМ
„Нямах оръжие. Имах раница и статив“
Български културен институт Варшава
Кралски музей Лаженки
Посетено:
1311
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/35437-natsionalniyat-voennoistoricheski-muzey-gostuva-s-izlozhba-v-kralskiya-muzey-lazhenki-v-polsha