По света

Галерия "Ларго" представя две изложби графика в Антверпен, Белгия

От 18 септември до 2 октомври 2022 в галерия "Epreuve d’Artiste"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" и галерия "Epreuve d’Artiste" - Белгия

представят в Антверпен

„Избрано от Международен Екслибрис Конкурс Варна“

Сборна изложба графика на художници от цял свят

 и

Създадено в България

Сборна изложба графика на девет български художници

18 септември – 02 октомври 2022

 

От 18 септември 2022 година белгийската галерия "Epreuve d’Artiste""" в Антверпен ще представи две изложби - графика в партньорство с Арт Галерия "Ларго". Двете събития ще бъдат открити в един и същи ден и са част от програмата „Отворени ателиета“ на Община Антверпен и районния културен съвет на Антверпен, бележещи началото на есенния културен сезон в белгийския град.

Двете изложби са курирани от г-жа Крис Верхейен - директор на галерия "Epreuve d’Artiste" и Нели Вълчева - директор на галерия "Ларго". Първата експозиция представя над 120 екслибриса от четирите издания на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Творбите са подбрани така, че да представят на публиката най-добрите екслибриси, селектирани за конкурса, наградените творби, както и творби на повечето от участвалите в конкурса български художници. Изложбата беше договорена между двете галерии още през 2019-та година и трябваше да се осъществи през есента на 2020-та година. За съжаление световната пандемия от Ковид 19 наложи промяна в плановете. Така събитието беше преместено за есента на 2022-ра година.

Втората изложба беше инициирана от белгийската галеристка в резултат на гостуването ѝ през месец юни 2022 година в галерия "Ларго" във Варна. Тук Крис Верхейен се запозна с творчеството на десетки български автори, работещи в областта на графиката. Известната галеристка и куратор беше изненадана и възхитена от досега си с творчеството на нови за нея художници. В резултат Крис Верхейен предложи освен първоначално договореното събитие, паралелно да бъде организирана и втора изложба, в която съвременните български художници да се представят със свободна графика и екслибрис. Покана за участие в експозицията получиха Анна Тихонова-Йорданова, Веселин Дамянов-Вес, Димо Миланов, Петър Чиновски, Румен Нечев, Светослав Косев, Христо Найденов,  Юлиан Йорданов и Янко Ненов. Осемдесет графики на авторите отпътуваха за Антверпен и ще радват публиката и колекционерите в следващите две седмици.

Откриването е на 18 септември 2022 от 14:00 часа в галерия "Epreuve d’Artiste" в Антверпен и ще остане на вниманието на публиката до 02 октомври 2022. Събитията са част от изложбената програма на галерия "Ларго", подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програми „Едногодишен грант“ и „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“. Повече снимки вижте в сайта на галерия "Ларго" на www.largogallery.com.

 

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
16.09.2022 г. 14:07
Посетено:
688
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/35411-galeriya-largo-predstavya-dve-izlozhbi-grafika-v-antverpen-belgiya