По света

Първа българска арт брут изложба в Париж през септември

70 произведения на самоуки артисти откриват есенния сезон на Българския културен институт във Франция, през 2023 ще бъдат показани и в София

Първа българска арт брут изложба в Париж през септември

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Първа българска арт брут изложба в Париж през септември

С първа по рода си изложба в Париж, България ще представи свои артисти, спадащи към едно от най-интересните течения в световното изкуство – арт брут, което се интересува от самоуки творци, работещи извън утвърдената художествена сцена.

Outside the box / ИЗВЪН РАМКАТА се открива на 16 септември т.г., в галерията и по инициатива на Българския културен институт в Париж и в партньорство с Art brut fair – най-голямото изложение за този вид изкуство в Париж и Ню Йорк, което се провежда от 15 до 18 септември т.г. 

До момента България е единствената европейска страна, която не беше представена в тази сфера, необичайна и за българската публика. Информация за наши съвременни арт брут артисти липсва, поради което те остават напълно непознати в тези международни среди.

След Франция, изложбата ще бъде показана и пред българската публика през януари 2023,  в галерия DOZA в София.

Терминът Арт брут /art brut (fr.) - „ар брут“ - неподправено, сурово изкуство/ е въведен от художника Жан Дюбюфе през 1945 г., за да определи изкуството, създадено извън границите на официалната култура, на игнорираните, на лудите. Използва се и английският му еквивалент outsider art / в буквален превод „изкуството на аутсайдерите“/.  Днес и двете понятия обозначават изкуство на артисти без академично художествено образование, самоуки, непознати за масовата галерийната сцена и изява, от изолирани социални групи, понякога артисти, страдащи от психични заболявания.

Outside the box / ИЗВЪН РАМКАТА ще изложи над 70 нестандартни и изключително провокативни картини, скулптури и дърворезби на наши самоуки артисти, създадени по-скоро като личен импулс, извън контекста и средата на художествени институции. В тях въображението остава предразсъдъците на страна и епитети като „скандален“, „ексцентричен“ или „луд“, стават неуместни.  

Авторите:

Доскоро достъпни само за близките му,  колажите и асамблажите на Русчо Тихов (1947-2017) са като реконструкции на останки и ненужни парчета от разпаднали се светове - визуално шумни, без всякаква претенция и артистична суета. Експериментира с образи и символи, религиозни мотиви, голота. 

Познат с артистичните си превъплъщения в танц, театър и музика, Иво Димчев започва да рисува спонтанно, вдъхновен от 3 големи картона, изхвърлени пред плод и зеленчук в Брюксел. Не използва четки, рисува с голи ръце и акрилни бои, а еротиката е абсолютно автентично присъствие в картините му. Част от работите си унищожава или трансформира в нови.

Силни, стилизирани образи, рисувани в контур и ярки цветове са специфични в картините на познатия като поет и писател Росен Карамфилов. Въпреки трудностите на израстването, физическата болка, церебралната парализа по рождение и депресивните състояния, никога не употребява диагнозата като параван на страдание, прави я своя сила.

След заминаването си в Англия, Борислава Марчева прекъсва обучението си поради диагностицирано психическо заболяване. ​ Рисуването е част от лечението й и постоянно занимание към днешна дата. Създава чудни светове, в картините ѝ заживяват животни, приказни герои, причудливи същества разказват фантастични истории. Работи в дома си, който е единствената ѝ галерия. Картините виждат само най-близките  хора от семейството ѝ.  

Смайващи с маниакалната прецизност във всеки детайл, като излезли герои от фантастичен филм са маските на чудовища и митични същества на Мартин Рангелов. Готвач в ресторант в София, твори в дома си, с восък и полимерна глина, без предварителни скици, не умее дори да рисува.

След 4 неуспешни опита да бъде приет в Художествената Академия в София, Алексей Алексиев е дипломиран инженер-химик, а днес е дърворезбарят, който съживява изсъхнали дървета в Софийските паркове. Изключително нестандартни, малко от тях са съхранени, унищожени от разграбване и влияние на метеорологичните условия в годините. Не по-малко впечатляващи са и изящните му миниатюри от дърво. Фини, чупливи, прецизни в най-малък детайл, вплели лица, образи на хора и животни, насекоми, птици, мистични същества, библейски герои.  

 Денис Попов е един от малкото в света и единственият в България незрящ скулптор. Отказват му да учи в Националната художествена академия, поради действаща наредба, непозволяваща прием на незрящи. Днес е студент в НБУ, воден от огромното си желание да компенсира липсата на зрение с редовни занимания със скулптура. Това безспорно го извежда от категорията арт брут артист, но участието му в изложбата е жест към необикновената му история и необичайната му работа като творец.    

Изложбата ще покаже и колекция от рисунки на пациенти от архива на психиатрична болница в с. Церова Кория, партньор на събитието. Изключително интересни, различни като стил, техника и изображения, визуално смели, комбиниращи пространство и лица, показващи изкуството като емоционална и терапевтична сила.  

 

Проектът инициира и реализира:  Десислава Бинева, директор на БКИ-Париж

Режисьор на галерийния филм OUTSIDE THE BOX: Петър Вълчев

Плакат:  Теодор Ушев

Координатор: Лора Николова

Партньори: Психиатрична болница в с. Церова Кория, Галерия DOZA, Art brut fair Paris

 

Изложбата Outside the box / ИЗВЪН РАМКАТА е първата инициатива от дългосрочния проект „Българският Арт брут“, който има за цел да събере, обобщи и популяризира информация относно български артисти от маргинализирани социални групи с подчертан фокус към изкуство, създадено от хора с психични разстройства и заболявания, както и самоуки артисти, творили извън нормата на „официалното“ изкуство. 

 

За допълнителна информация: Десислава Бинева, директор БКИ-Париж, 0033 6 40 366 713

 

Автор:
БКИ - Париж
Публикация:
15.09.2022 г. 15:09
Етикети:
Български културен институт в ПарижПариж
Outside the box / Извън рамката
български самоуки художници
арт брут изложба
Посетено:
815
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/35396-parva-balgarska-art-brut-izlozhba-v-parizh-prez-septemvri