По света

Премиера на "Оркестър "Титаник" в Истанбулския общински театър

Български автори, представени в Турция

Премиера на "Оркестър "Титаник" в Истанбулския общински театър
На снимката: "Оркестър "Титаник" на сцената на Истанбулския общински театър.


◊ СЪБИТИЕТО

На 21.02.2007 г. на сцената "Халдун Танер" на Истанбулския общински театър в азиатския квартал "Кадъкьой" се състоя премиерата на Христо-Бойчевата пиеса "Оркесър "Титаник".

Режисьор на постановката е известният турски театрал и филмов режисьор Маджит Копер, а преводът е осъществен от Хюсеин Мевсим.


◊ ПОВЕЧЕ

Истанбулският общински театър е една от най-старите театрални институции в съседна Турция, която е основана като Истанбулски градски театър през последните години на Османската империя (1914).

В момента той разполага с 10 сцени в различни точки на мегаполиса, като едната от тях е открита и побира 4000 зрители, а общият капацитет на останалите девет е около 3000 души. Всяка седмица постановките, които от сряда до неделя се играят 6 пъти, сменят сцените си. Така например през март "Оркестър "Титаник" ще се поставя 18 пъти на три различни сцени.

Преди няколко години в същия театър беше поставена и превърналата се вече в класика пиеса на Хр. Бойчев "Полковникът-птица".


◊ СПОДЕЛЕНО

Хюсеин Мевсим, преподавател в Анкарския университет,
преводач на пиесата:
 
Поставянето на "Оркестър "Титаник" в Истанбулския общински театър от такъв всепризнат доайен като Маджит Копер е още едно доказателство за високия авторитет, с който се ползва българската драматургия в Република Турция.

На 01.10.2007 театралният сезон беше открит с друга пиеса на Бойчев –
"Жената на полковника", която продължава да се играе пред препълнени салони в Анкарския държавен театър. В момента в няколко турски театъра се обсъжда и със сигурност ще бъде включена в репертоара най-новата творба на Хр. Бойчев, а именно, монодрамата "Обратно броене", която преведох, така да се каже, преди да изсъхне мастилото на авторовия текст, и нищо чудно, ако световната й премиера се състои точно в Турция.

В частното "Театрално ателие" Стефан-Цаневата пиеса
"Другата смърт на Жана д’Арк" вече трета година се радва на небивал интерес, а тези дни от Измирския държавен театър долетя радостната вест, че скоро ще започнат репетициите на "Римска баня", с която възнамеряват да открият новия театрален сезон.

Впрочем през 2003-а тя бе поставена и в Анталийския държавен театър. Разбира се, би било много по-приятно, ако това активизиране на българско-турските театрални контакти има двупосочно измерение, като своеобразна стъпка в това отношение може да се възприеме сборникът с 4 съвременни турски пиеси в мой превод и съставителство, който в момента е под печат в издателство
"Балкани".
           


◊ И ОЩЕ

Пиесата на Бойчев "Оркестър "Титаник", заедно с "Жената на полковника", "Римска баня", "Другата смърт на Жана д’Арк" и "Чудо", през миналата година излезе в сборника "Bulgar Oyunları", чийто преводач и съставител е Хюсеин Мевсим.
Автор:
Бина Калс
Публикация:
22.02.2007 г. 15:34
Посетено:
861
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/3525-premiera-na-orkestar-titanik-v-istanbulskiya-obshtinski-teatar